Снимка: архив Булфото

С разгара на летния сезон и къпането в морето зачестяват и срещите на летовниците и любителите рибари с водните обитатели. За щастие, край Варна те са предимно безобидни, но съществуват и някои опасни видове като морския дракон. Най-честите срещи на този вид риба е с любителите риболовци, които не различават опасния хищник от безобидните морски обитатели на Черно море.

По-опитните въдичари съветват драконите да се махат от куката изключително внимателно с нож или дълга пръчка. Не настъпвайте рибата, защото гръбният й шип може да ви прободе и през обувката. Убождането от този вид морски обитатели е много болезнено и може да доведе до усложняване на състоянието, алармират лекарите. Ако не се вземат необходимите спешни мерки, е възможно човек да не може да свие ръката си близо година след срещата си с морския дракон.

Общо 7 души са преминали през варненската токсикология от началото на лятото до момента с оплаквания, че са били убодени от морски дракон. Обикновено през целия сезон през клиниката преминават средно по 30 души, които са се сблъскали с опасния черноморски обитател.

Нито един от тях обаче не е търсил помощ в медицинските пунктове, разположени по местните плажове, съобщи за “Черно море” управителят на ДКЦ 1 “Св. Климентина” д-р Иван Иванов. Най-вероятно жертвите са чужденци – рибари, които не познават рибата и я бъркат с попче, смята той.

Специалистите съветват пострадалите задължително да потърсят медицинска помощ, за да не се влоши състоянието им.

Морският дракон има 2 шипа на гърба и опашката и при неволен допир директно инжектира отровата си. Убождането причинява тежки локални реакции, има и пациенти, които се оплакват от стягане в гърдите, гадене, мускулна слабост и други, показва практиката. Отровата действа дори когато опасната риба се съхранява във фризера. Единствено топлинната обработка унищожава токсините.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase