Снимка: Булфото, архив

Ромите не пропуснаха да отбележат подобаващо липсата на багери днес в ромския квартал "Кремиковци" в Гърмен.

По план трябваше да бъдат съборени поредните две незаконни къщи в махалата, но това не стана заради писмото от Европейския съд по правата на човека, в което се настоява, докато не бъде намерено място за настаняване на ромите, багер да не влиза в гетото.

Още по темата

Очаквно това отприщи радостта на местните жители. Някои от тарторите в гетото извадиха мощни тонколони и огласиха с музика целия район.

"Хората се успокоиха и вече не се притесняват, че ще останат без покрив над главите си. Очакваме да бъдат отменени заповедите за събаряне на всички незаконни постройки в квартала", каза местният лидер Юлиян Герасимов, цитиран от БТА.

За събарянето на незаконните постройки има заповеди на ДНСК още от 2011 г., но чак на 29 юни тази година паднаха първите четири.

Тогава институциите предложиха вариант за настаняване на останалите без покрив над главата си роми, но те отказаха помощта на държавата и отидоха да живея при близки.

Междувременно стана ясно, че жители на община Гърмен се отказаха от протестта пред сградата на парламента в столицата в Деня на Левски - 18 юли, срещу отлагането на акцията по премахването на незаконните ромски постройки в квартал "Кремиковци".

На същата дата те все пак ще са в София, за да внесат протестна петиция в Министерския съвет и до президента.

"Ще бъдем 200 души. Връчването на нашата петиция ще стане във времето от 11.30 до 12.30 часа. Почивен ден е, но в двете институции има дежурни, които ще приемат петицията", каза председателят на Инициативния комитет Иван Кременлиев.

"В нея настояваме за прилагането на законите с цялата им строгост към всички, които ги нарушават", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase