Снимка: архив Булфото

Новата наредба, забраняваща шумните празненства на открито, е античовешка, обяви Шерафет Мехмед, общински съветник от ДПС в Бургас. 

По думите му така се нарушавали човешките права.

Темата стана актуална след като в Пловдив и Пазарджик бяха издадени наредби, ограничаващи шума на открито. Сигналите за шумни сватби има и в Бургас.

"За нас това е традиция. Ние ще се обърнем към ДПС, която да се обърне към Комисията по дискриминация. За нас това е дискриминация. Държим да се върне старата наредба", заяви Мехмед пред Нова тв.

По думите на Магдалена Манолова, директор на Центъра за ядминистративни услуги в кв. "Меден рудник", в последно време там са намалели сигналите за шумни празненства.

А хората в блок 122, който е населен и с българи, и с роми, приемат случващото се по различен начин. Всички обаче са категорични, че особено в почивните дни забраната на общинския съвет да не се провеждат празненства и сватби на открито не се спазва. Част от съседите заявиха, че проявяват търпимост към шумните празненства. Не всички обаче са толкова толерантни.

Миналата година при опит да накарат празнуващите да спрат или поне да намалят музиката, полицейски служители бяха нападнати и бити с колове. Затова сега хората от бургаския квартал се страхуват.

"Няма защо да се подава сигнал, защото после ще имаме неприятности", сподели Елияна Тонева, която също живее в блока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase