Снимка: архив, Булфото

Протест на черешопроизводители се провежда на площада в Кюстендил. Те настояват за компенсации от държавата заради наложеното от Русия ембарго за внос на стоки от Европейския съюз. Също така недоволстват от изкупната цена на черешите, която е 50 ст. за килограм.

"Сега цялата продукция остава за българския пазар. Но черешите нито се изкупуват от фабриките, нито има пазар за прясна консумация. Черешите се продават за 50 ст., което всички знаем, че е грях, защото на пазарите струват между 3 и 5 лева", обясни протестиращ пред Нова тв.

Още по темата

Производител на череши каза, че на берачите се плаща по 30 ст. Ниската изкупна цена обаче не позволява производителите да си покрият разходите и са на загуба.

"Запалшени сме от фалити. Искаме с подкрепата на кмета да получим компенсации от държавата", заяви друг недоволен.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов обяви, че вече е изпратено писмо до Министерството на земеделието и храните с искане за незабавни мерки.

"Ние като коректни партньори на ЕС пострадахме много от ембаргото. За тези два-три месеца тази година нямаше как да бъде преориентирана продукцията и се оказа, че всички фабрики са задръстени и са наложителни бързи компенсации за спасяване на земеделието", обясни кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase