Снимка: БТА
fallback

Държавата си влезе в ролята и изпълни заповедите за събаряне на четири къщи в ромския квартал "Кремиковци" в Гърмен, а друга бе съборена доброволно днес. Това каза пред журналисти областният управител на Благоевград Бисер Михайлов малко след 13.30 часа, след като багер разруши и последната от незаконните постройки.

Следобед, съобщи Михайлов, имаме насрочена работна среща с кмета на община Гърмен Минка Капитанова и редно е към нея да бъде зададен въпросът къде ще бъдат настанени хората, чиито къщи бяха съборени днес. Преди да започне самият процес, който като организация върви от страна на държавата и ангажираните в него държавни институции, в разговори с кмета бях ангажирал вниманието й да осигури евентуално временни мерки за настаняване на тези хора.

Но към момента все още от нея нямам официален отговор, а от хората, с които разговарях тук, и от тези, които
живеят в съборените къщи, разбрах, че те ще се настанят при роднини и познати, обяви Михайлов.

Oще по темата

Областният управител допълни, че не разполага с лост, за да бъде накаран кметът на общината да изпълни това свое задължение в определен срок. Основен участник в процеса по премахване на незаконните постройки е Регионалният отдел на ДНСК и от там може да се получи отговор кога ще се пристъпи към събаряне на други незаконни строежи в община Гърмен и по-конкретно в кв. "Кремиковци", каза Бисер Михайлов в отговор на въпрос.

Поетапно се осъществява процесът, за всяка една сграда се преценява индивидуално и се издава съответният административен акт, като се спазват всички законови процедури. Днес се стигна до този резултат именно от спазването на сроковете и процедурите, фиксирани в Закона за устройство на територията, обясни той.

Категорично ви казвам, че институциите си вършат работата и това, което се случва днес със събаряне на незаконни постройки и в кв. "Кремиковци", и в с. Рибново, показва ангажираността на държавните органи, посочи Михайлов, цитиран от БТА.

Той благодари на Областната дирекция на МВР в Благоевград за създадената организация, защото не се е стигнало до излишно напрежение и държавата е успяла да си влезе в ролята си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 8 години

И сега тихомълком след един месец ново гето. Тези хора няма да живеят в хралупи в гората. Какво се решис това събаряне не разбарх, показност и нашите пари се харчат. Няма шанс за интеграция, доходи и покупка на жилище, но тези хора не могат да живеят при роднини и пак ще сковат някоя сграда.

22

Анонимен

преди 8 години

NIKAKVI OTSTAPKI BUTAI ZDRAVO.

21

Реалист

преди 8 години

СЪБАРЯЙ!

fallback