Снимка: архив Булфото

Забраниха на спасителите да свалят мадами по плажа, съобщава "24 часа".

Писмена заповед на бургаския БЧК ограничава личните разговори на спасителите, което означава, че образът на гларуса остава в историята.

"Не сме наказателна рота, че да ограничаваме някого какво да говори, но не може един спасител да си бъбри половин час с жена на пясъка и в същото време да очакваме, че от негова страна ще има ефективен поглед върху ситуацията във водата", коментира специалистът по водно спасяване към БЧК - Бургас, Васил Загорчев. И допълни, че личните теми не били забранени, но в работно време разговорите трябвало да бъдат с мярка.

Ако инструкциите на БЧК се спазват стриктно от спасителите, изкусителките ще останат на сухо по плажовете в Слънчев бряг, Свети Влас, на Буджака в Созопол, Сарафово, Лозенец и на къмпингите "Веселие" и "Смокините", където БЧК има ангажимент да осигурява водните гардове.

"Задълженията ни са конкретизирани от наредба, основното - да наблюдаваме поверения ни район с постоянна готовност за спасителна акция", каза Васко, спасител в Слънчев бряг, пред Нова тв.

Васко, Вальо и Иван, всичките спасители, коментираха летния сезон. Разказват, че често им се налага да обясняват на плажуващите защо не трябва да влизат във водата и защо дете до 10 години винаги трябва да ходи на плаж с придружител. 

"Понякога стават агресивни, в редки случаи налитат и на бой на посетителите и на спасителите. Спасителите сме звено, което работи в екип, и няма как да се стигне до нещо по-куриозно. Имаме на разположение и някои охранители. При по-сериозни ситуации викаме и полиция", разказа Вальо.

"Спасителите винаги овладяват ситуацията", похвали се на свой ред и Васко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase