Снимка: Reuters, архив

Водолази от цялата страна се вдигат на бунт срещу ваденето на потънали кораби за скрап. Те изпратиха отворено писмо до законодателите, в което са категорични, че без спешни мерки шансовете за развитието на атрактивен подводен туризъм у нас ще изчезнат.

Водолазите се разбунтуваха след информация, че два кораба, потънали край южното ни крайбрежие още през 1941 г., ще бъдат извадени за скрап.

"Корабите, които са потънали, са много атрактивни и не трябва да бъдат пипани", категоричен е Орлин Цанев, председател на СНЦ "Black Sea Dive – Одесос" пред Нова телевизия.

Мнението на водолазите споделят и учените. "Те имат своята история, част от тях са обвити в митове и легенди, които са атрактивни. Посяга се и на военни кораби, което е абсолютно нерегламентирано и забранено, тъй като военните кораби са със статут на военни гробища, ако има загинали моряци", поясни д-р Преслав Пеев от Института по океанология към БАН.

Слабата соленост и слабото кислородно съдържание в черноморската вода са идеални за съхранението на всякакви артефакти, нови и стари подводни обекти.

Начинът за изваждането на потънал кораб обаче е посочването му като навигационна опасност. Водолазите предлагат да се забрани ваденето от морето на всички обекти, потънали преди 1980 г.

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 6 години

На времето на острова във Варна имаше режище за кораби ама бизнеса нещо не просъществува. Имаше слух че не било изгодно. Интересно как ще е по изгодно да се извади кораб от дъното и да се нареже. Кораб се вади само ако представлява навигационна опасност. Тези кораби потънали по време на войната са с историческа стойност и при подходяща организация могат да станат добър бизнес като атракция

4

Анонимен

преди 6 години

Водолазен клуб "Асан, Айше и Асен - дъ крейзи феро дайвинг" набира членове за железни приключения.

3

БХК

преди 6 години

Добре че по-тъмничките ни братя нямат хриле. Отдавна да са ги извадили :-)