Снимка: Булфото, архив

Джебчии плащат по 2000 лв. на човек от полицията, за да се трие веществено доказателство, или пък 10 000 лв. такса, за да не те закача охраната в мола.
 
"При нас в занаята нон-стоп се изкарват пари, няма спиране. Зависи, може и 1000 лв. да изкарваш, може и 500, може и 1 500 лв. Аз от 10 години само по моловете съм- Варна МОЛ, гранд Мол, Варна Мол, Гранд мол. Че си изкарвам хляба оттaм”, споделя Евгения, дългогодишна джебчийка пред Нова телевизия.

"В добри за тях дни, в кавички, могат да стигнат до десетки хиляди евро”, казва Георги Алексиев, управител на настоящата фирма на мола. Той призна, че със старата охранителна фирма джебджиите са делели пари и това се  е знаело, но сега такова нещо няма.

На един от гардовете са му предложили 10 000 лева на месец, за да си крадат спокойно, но той е отказал.

Джебджийките Евгения и Мария са в бизнеса от малки. Наследили са занаята от техните близки и са се разминавали  с леки присъди.

Мария започнала на 11 години, свекърва й я научала. Сега тя планира да обучи и 8-годишната си дъщеря. Издържат семействата си само с парите, които изкарват от кражби. Обират туристи не само във Варна, но и в чужбина.

Евгения е била и в Турция, но й е било по-трудно, отколкото тук.

"Не беше така. Има къде да се бачка, но законите им много опасни са”, споделя Евгения.

И двете живеят в луксозни къщи за стотици хиляди левове и карат също толкова луксозни автомобили.

Джебчийките твърдят, че имали връзки и в полицията и ако запис от охранителните камери на мола попадне там, плащали на техен човек, за да ги отърве.

Понякога сумите, които твърдят, че давали на полицията, надвишавали 500 лв. Мъжът на Евгения обяснява колко е неизгодно.

„Дават се много пари. В полицията много пари се дават- даваш на дознателя, даваш на шефа им, дознателят взима 2 000лв. само да махне един диск - 2 000 лв. да изтрие диска. Направо ни дерат кожите. Даваме си от джоба  понякога”, обяснява Васил, мъжът на Евгения.

Евгения и Мария обясняват, че най- лесната и апетитна плячка са израелците.

"Значи гърците и израелците, те са най-прости. Ти му казваш пази, той забравя и когато в тоалетната в мола влизат на чешмата, пак ги заблуждаваме и пак ги бачкаме, докато си измият ръцете. Някой не знае как се пуска чешмата. Не знаят как, аз им пускам по-гореща, побърквам ги вътре. И когато са, аз сега гледам, коя, в коя тоалетна ще влезе. Гледам да съм близо. Пускам капака, пускам водата и се качвам отгоре. Тя оставя чантата, нали в закачалката и тя на цокалото, взимам я отгоре и я дърпам”, казва Евгения.

Джебчийките разбират предварително кога  и в колко часа пристигат туристите в мола. За да не бият на очи, се дегизират като тях.

„Когато са забрадени и аз сега не мога да отида при арабките, веднага забрадката, шалчето, туниката, хем да не се гледат гъзовете и маратонки нося, да не се гледа и крака. Всичко знаем”, споделя Евгения.

А докато Мария живее охолно с парите от джебчийство, тя е получавала социални помощи от държавата. На хартия, Евгения също се води, че живее на прага на бедността. По документи, работи на минимална работна заплата.

Така са голяма част от жителите на този малък град до Варна – Игнатиево. Тук бедна къща няма. Няма и човек без скъп автомобил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase