Снимка: Булфото
fallback

Супермаркетите, които стават все повече в курортните комплекси, подбиват заведенията и изяждат бизнеса им. От това се оплакват ресторантьорите в Златните пясъци пред "Монитор", според които курортът вече съвсем е заприличал на варненски квартал. Въпреки по-малкото туристи те са категорични, че няма да повишават цените.

Капанчетата се опитват да придърпат клиентела във все още полупразния курорт, като намалят цените за българи наполовина. Най-скъпите риби в ресторантите са калканът и леферът, които вървят за 28-30 лв. за порция. Скумрия на скара или порция сафрид са по 10 лв., а почти навсякъде в курорта мешаната скара е 18 лв. Телешкият стек е 24 лв., а пържените картофи са по 3 лв. порцията.

Ракията е от 3 до 6 лв. за 50 грама, според вида и качеството, а шопската салата - от 4,50 до 6 лв.. Малката наливна бира е 1,80 лв., а голямата - 2,50 лв. Палачинките се харчат по 3 лв., кафето е 2 - 3 лв., малка минерална бутилка – 1,50-2 лева.

Кръчмарите отсега наемат викачи, които да зарибяват чужденците, за да влязат в заведенията им. Други поставят рекламни табели, с които предлагат безплатна порция мезе при 5 поръчани бири или пък при две поръчани бири - третата е безплатна. Плодовете обаче са скъпи, като българските ягоди вървят 12 лв. килото, докато на пазарите във Варна са само 5 лв. Ябълките и крушите са по 5 - 6 лв., а розовите домати, по 8 лв.

Сянката на плажа също е излиза прескъпо, като и това лято ще се плаща по 8 лв. за чадър и още толкова за шезлонг и по 3 лв. за шалте.

Ранните туристи по морето тази година са сравнително по-малко за разлика от предходни години, коментират с безпокойство в бранша. Очакванията на хотелиерите са свързани с много притеснения, заради прогнозирания отлив на гостите от Русия и Украйна. По същото време миналата година на Златни пясъци е имало много повече хора от тези страни, докато сега те се броят на пръсти, казват хотелиерите.

Въпреки това, курортите край Варна са готови за предстоящия летен сезон. На “Златни пясъци” работят близо 30 хотела, в които вече има гости от Германия, Франция, Хо¬-ландия и въпреки кризата - от Русия. Повечето от тях обаче не са организирани туристи, а са с индивидуални резервации.

Според експерта от Варненската туристическа камара, доц. Стоян Маринов, надеждите са за записвания в последната минута, което означава, че някъде към края на юни, може би ще има раздвижване на кризисните пазари и благодарение на ново сваляне на цените и прибавяне на екстри към офертите, туристите от тези страни ще тръгнат и към нашите курорти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

CC

преди 8 години

Какво сега, сезона се очертава много слаб и мутро-хотелиерите започнаха да плащат на медиите да пускат статии как цените на нощувките били паднали, как децата едва ли не до 18г ще нощуват без пари и как магазините били евтини. Само дето някак си не схващат, че ние в блокове не щем да почиваме. Блоковете, асфалта и бетона си го имаме и тук, що да плащаме за да дойдем пак на такова.

72

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен е той Петър да не го сменя по 3 пъти на ден тоя комп сутрин обед и вечер Аман от ламери

71

Дракон

преди 8 години

Цени от заведение в Стария град в Пловдив/толкова беше пълно миналата седмица, че направо щях да откажа цацата, чаках я половин час - толкова поръчки имаше че в кухнята не можеха да ги приготвят/ -Порция цаца 200 гр - 3, 10, малка бира 1,80, голяма бира 2,50 , порция пържени картофи 2,20. Та решението е цените здарво надолу и спирате номера и бизнесът ще тръгне.ПС. Нама да пиша на какви цени ям тази седмица в едно ресторантче в София, че наистина ще Ви стане зле. /делите на 5/

fallback