Пожарът до "Чернобил". Снимка: Reuters
fallback

Няма повишени нива на радиация във Варна след възникналия голям горски пожар в близост до атомната електроцентрала "Чернобил" в Украйна.

От 29 април до 7 май се извърши извънреден радиационен мониторинг, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна.

Мониторингът включваше учестено измерване на гама-фона пред РЗИ - Варна, анализ на аерозоли в атмосферния въздух и изследвания на атмосферните отлагания.

Стойностите на гама-фона не показаха отклонения от нормалните флуктуации на гама-фона за Варна и варираха в интервала от 0.09 до 0.14 микросиверта за час.

Няма данни за радиоактивно замърсяване в атмосферния въздух в резултат на пренос на въздушни маси от територията на АЕЦ “Чернобил”, както и риск за здравето на хората.

Извършени са 8 инспекции в обекти, използващи източници на йонизиращи лъчения при осъществяване на държавен здравен контрол за спазване на изискванията за защита на хората от въздействието на йонизиращи лъчения, с цел проверка на документацията и спазване изискванията и правилата за радиационна защита.
Извършени са 4 проверки в обекти, използващи източници на йонизиращи лъчения.

Нарушения не са констатирани, категорични са от РЗИ – Варна.

автор: Ставри Стефанов

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 9 години

"Повярвахме" (!)

8

Мюмюн

преди 9 години

Те и 86-та така са казвали, защо да им вярваме сега?

7

Анонимен

преди 9 години

Новина за това, което не се случило у нас. Много повече, това не се случило и никъде. Ама че новина!

fallback