Снимка: архив Булфото

Северна България изостава в развитието си спрямо южната част на страната. Поради това е необходимо бързото построяване на автомагистрала "Хемус" и на тунела под Шипка.

Продължаващата тенденция на разделение между Севера и Юга в България беше изтъкната отново от вицепремиера Томислав Дончев.

Изграждането на магистрала "Хемус" е един от основните приоритети на кабинета. Цялата й дължина ще бъде 420 километра. Първият участък, който ще започне да се строи, е от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч, който ще е дълъг 60 километра. Лот 2 ще е 85 км от Плевен-Ловеч до Велико Търново. Оттам до Белокопитово ще бъдат построени още 110 км.

Въпреки сериозното изоставане на Северна България в тази част на страната има градове, в които има развитие. Един от тях е Севлиево, е обявил вицепремиерът по време на среща с кмета на града Иван Иванов, съобщиха от пресслужбата на общината, цитирани от БТА.

Дончев е посетил града заедно с Витория Алиата ди Вилафранка, която е директор на дирекцията "Изграждане на административен капацитет" в генералната дирекция "Регионална политика" на ЕК.

Пред тях кметът е представил проектите за водопроводната инфраструктура, за интегриран план за градско възстановяване и набелязаните мерки за енергийна ефективност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase