fallback

Общ преглед

Дом-паметникът "Бузлуджа", който е най-големия идеологически монумент в България, продължава да се руши. С това той застрашава здравето и живота на туристите, които се изкачват до върха за да го разгледат.

В момента паметникът е затворен изцяло за посещения, но по-смелите посетители се промъкват вътре през малък отвор встрани от главния вход. Вътре обаче едва ли виждат нещо по-различно от боклуци и разрушение.

Паметникът на Бузлуджа е издигнат през 1981 г. на връх Хаджи Димитър, повече известен със старото си име - връх Бузлуджа. Решение за изграждането му се взима от Секретариата на ЦК на БКП на 11 март 1971. Строежът му започва през 1974 г., а  Дом-паметникът е открит на 23 август 1981 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

Анонимен

преди 9 години

ТОВА Е ОСТАНАЛО СЛЕД ВАНДАЛИЗМА, ТОЛКОВА Е ОСТАНАЛО И ОТ ДЪРЖАВАТА КАТО ЦЯЛО,А МЕЧТАТА Е ЖИВА ...

104

Българин

преди 9 години

Ние сме царе на разрушаването и непризнаването на отделни периоди от историята. В целия бял свят хората си пазят паметниците независимо с какъв период от историята им са свързани. В Париж стои паметника на Ленин, само ние рушим ли рушим. Независимо че не сме живели по това време обаче не се прави нищо да се съхрани за тези след нас частица от историята независимо добра или лоша. Не е зависило от нас нито от тези след нас кой ни е управлявал, нито чие влияние се е налагало.

103

Анонимен

преди 9 години

До АнонименМи дааааа, тук се срещат миналото и бъдещето на архитектурата - няколко хиляди кубика бетон, покрити с дъсчета като къщата на баба ми на село от преди 100 години. Уникално инженерно постижение, вероятно я е проектирал Франк Лойд Райт. И тъй като преимуществено пенсиите я жалят тази чиния, предлагам там да се премести централата на НОИ-то.

fallback