Бетонът върху дюните край къмпинг "Юг". Снимка, архив: Булфото
fallback

Кметът на община Царево Георги Лапчев смята, че отчасти държавата носи отговорност за казуса край къмпинг "Юг". В последните дни стана ясно, че край плаж Корал са излети две бетонни плочи. След сигнали от екоактивисти, че строежът е върху дюни, и направена проверка от страна на МОСВ и МРРБ беше решено строежът да бъде спрян.

Според Лапчев обаче "теренът край плажа се оказа дюни". "Ако беше известно, че тук има дюни, ако отговорните служби бяха посочили, че това са дюни, никога нямаше да има разрешение за строеж, защото общината нямаше да позволи това да се случи", коментира той пред Нова телевизия.

Oще по темата

Лапчев допълни, че досега не е получил разпорежданията от министерствата за спиране на строежа и от медиите се информирал за казуса.

Относно премахването му той обеща, че общината ще направи каквото е правила досега - ще се съобрази със закона и с решението на съда.

"Ако наистина има такова решение, то Община Царево ще се съобрази с препоръката на Министерството на екология и компетентните власти", каза градоначалникът и допълни "бетонът ще бъде премахнат".

По думите му данъкоплатците в Царево няма да плащат за премахването му. "Това ще е за сметка на инвеститора, разбира се, защото така е записано в закона", категоричен бе Лапчев.

Според инвеститора Стамо Стамов те все още не са получили официалното становище за премахване на бетона от дюните. Той е категоричен, че дружеството му е спазвало законите и няма нарушена нито една разпоредба със строежа на плажа.

По думите му къмпинг "Юг“ е от 50 години, дружеството му го стопанисва от 15 години и досега никой не е повдигал въпроса, че той е разположен върху пясъчни дюни.

"Не може да се определят като дюни пясъчно почвени слоеве", реплекира той и показа скица, според която цялото пространство трябва да бъде освободено от разположените каравани и извършените строежи.

"От месец май до края на септември тук се разполагат каравани. Да кажат управляващите къде да ги изместим", призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 9 години

Да му видят на тоя кмет финансовата история и прокуратурата да го пита как стават тия работи.Нагъл до безобразие си г-н Кмете.

22

Анонимен

преди 9 години

Кмете много лъжеш бе.

21

Анонимен

преди 9 години

От техническите служби кьм общините правят сьщо далавери,зависи какво са му представили на този кмет,,,именно те знаят какво и кьде има,и ако има как да го представят

fallback