Снимка: Нова тв

Едно от последните незастроени кътчета по родното Черноморие – залива на плаж "Корал" е на път да бъде застроено.

В седмицата преди Великден от сдружението "Да запазим "Корал" алармират за старта на строежите.

След проверка на Нова телевизия се установява, че на малко повече от 50 метра от морето са излети две бетонни плочи. Според природозащитниците плановете на инвеститора са за селище от 16 къщи с площ над 1200 квадратни метра. 

"Това е национална държавна собственост. Трябва да е на всички хора, да се използва от всички", казват от сдружението.

Според табелата на обекта разрешението за строежа е от 2012 година, подписано от главния архитект на Община Царево.

Точно кога е започнало поредното изливане на бетон на метри от морето, собствениците на каравани, които се подготвят за лятото, не знаят.
 
Според шефът на фирмата-инвеститор Стамо Стамов строежът не е върху дюни, а върху навят от вятъра пясък.
Стамов твърди, че това не са бетонни плочи върху които ще се строи. Там щяло да бъде поставено бунгало с дървена конструкция, на принципа на караваните.

"Има си всички документи, които са направени, аз не мога да разбера какво в момента търсите, дали сме всички документи, които са необходими", отбеляза Стамов.

Според кмета на община Царево Георги Лапчев бетонните плочи са законни и категорично не става въпрос за строителство върху дюни. Според него, това показват и проверките на експерти. Еколози обаче са на противоположното мнение.

Заповедта за започване на строителството е издадена от Община Царево само три дни преди Великденските празници, на 7 април. Преди това Регионалната дирекция за строителен контрол забранява изграждането на обекта заради липса на ОВОС, съобщи bTV.

Всички дюни по българското Черноморие бяха описани в специализирани карти и планове, които се намират в Агенцията по кадастъра.

"В момента агенцията казва, че нямало регламент по тези карти и не можело да бъдат показвани и това ни притеснява дали пък нещо не се случва покрай това как се издават тези разрешения на кого. На някаква фирма, която земята не е частна и не би трябвало да бъде, какво е написано в тези карти също не се знае", обясни Кирил Иванов от сдружението "Да запазим "Корал".

Двата фундамента са само началото. Оказа се, че са на втора линия, пред тях ще има още три, част от цяло вилно селище. Според строителните книжа тук ще бъдат изградени 16 вили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase