Снимка: Булфото, ахрив
fallback

Всеки момент масово ще започне да се бере български домат, който ще се продава за 3 лева на килограм на едро, а розовият домат ще се продава за около 4-5 лева, обяви пред Нова телевизия Атанаска Минева, която е производител на домати. 

"С около 20 % са по-скъпи краставиците и доматите в сравнение с миналата година", подчерта тя.

"През 2015 година с около 5-6 пъти беше намалена субсидията и хората не могат да си планират производството", твърди Минева.

"Три години взимахме помощи за качество на продукцията, с което оранжерийните производители си помагахме за отопление. Взимахме около 2000 лева на декар субсидия. През 2015 година ще вземем 500 лева", коментира жената.

"Подпомагането се е увеличило с 5 пъти, всички производители на зеленчуци ще получат 5 пъти повече", твърди от своя страна заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

"Първите български краставици са на пазара от близо месец, но цената е по-висока, защото сме орязани от субсидии и не можем да започнем производството по-рано", заяви Стоян Стоянов, който произвежда краставици.

"Оранжерийни домати и краставици няма в необходимите количества, защото тази пролет температурите са много ниски и трябва да се отопляват оранжериите. Не само марулите, но и други зеленчуци са с по-висока цена", коментира от своя страна Георги Камбуров, един от секретарите на Асоциацията на оранжерийните производители.

Причината отчасти се дължи на високите разходи на производители, а отчасти на това, че част от производителите прекратиха дейността, обясни той. 

В пловдивското Ново село всяка втора къща отглежда марули за продажба.  Данаил Стефанов е един от големите производители, засял в оранжериите си 50 000 бройки. Производителят съжалява, че не е засял повече, тъй като печалбата му сега щеше да е огромна. Още преди Великден всичките му марули били изкупени. Те бързо свършили и в останалите оранжерии в селото.

"Продавах ги за Великден за 1- 1,20 лева  лев на бройка. На пазара беше около 1,70 лева. За Великден марулите достигнаха рекордната цена от 2 лева. Това никога не е било. Най-високата цена е била 1 лев", разказа Данаил Стефанов.

Ценовата аномалия производителят обяснява с недостига на марули. Стопаните тази година засели наполовина по-малко, тъй като миналата пролет изкупували марулите им на безценица - по 15 стотинки и близо 100 000 бройки отишли на боклука. Според  Данаил не е нормално марулите да струват колкото парче луканка. Себестойността на зелената салата е не повече от 50 стотинки, твърди той.

За да се избегне спекулативното поскъпване, производителят предлага държавата да въведе субсидии и за марулите - по 10 стотинки на бройка. Така ще се стигне до свръхпроизводство и ще се гарантират по-ниски цени. Български марули ще има по пазарите и за Гергьовден, очаква се тогава те да са два пъти по-евтини от дните около Великден. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

ЧК

преди 9 години

Докарах ме я до положение да не можем да се изхранваме,а се водим селскостопанска страна. Не знам какво щеше да е,ако сме под ембарго да речем,да няма от къде да искаме заеми,да ни подпират разни сектори на икономиката.Ние ще си пукнем сигурно за 6 месеца. Не знам...ние толко ли сме смотани? Кога ли ще можем ние да даваме кредити и помощи на разни изпаднали държави???

19

Анонимен

преди 9 години

Ами ,това е то пазарна икономика и капитализьм,,, 1000плачат,1се кефи

18

Е - Ник

преди 9 години

До ФХЕ, ми... там е работата, я! Че не ги е срам! Затова сме на тоя хал. Още не съм видял обесен прекупвач на площада: ей така - за сплашване и назидание на останалите ***!

fallback