Снимка: bTV

Вчера сутринта общо осем души от Пазарджик, Асеновград и Пловдив бяха арестувани в акция на ДАНС заради проповядване на радикален ислям, недемократична идеология и подстрекаване към война.

Информацията е дошла от социалната мрежа Facebook, където са споделяни клипове с джихадистко съдържание, което подстрекава към нетолерантност и насилие.

Акцията е продължение на тази, която се случи на 25 ноември 2014-та година, където бяха задържани 7 души.

ДАНС влиза в ромската махала на Пазарджик още по тъмно. Първите задържани са Орхан Бързак, Райко Карталов и Веселин Стефанов. Четвъртият, който трябвало да бъде арестуван се укрил. За него има издадена европейска заповед за задържане.

В джамията "Абу Бекир" по нищо не личи, че се е провеждала акция. Вярващите отричат да са си разменяли клипове с ислямски призиви във Facebook.

"Няма такова нещо", казва председателят на настоятелството на джамията Абу Бекир и отрича да си е разменял клипове, защото няма телефон.

"Защо не ги арестуваха преди 5 месеца, или сега не могат да намерят аргументи да съдят тези хора. Защо не съдите тези, които дават голи клипове на жени. Защо не търсите сводниците, наркотиците, който продава, ами само мюсюлманите", казват пред камерата на bTV хора от махалата.

Съпругата на Ахмет Муса, който бе арестуван за подстрекателство към война миналия ноември обяви, че ДАНС няма никакви доказателства срещу тях.

Прокуратурата ще поиска постоянно задържане под стража за арестуваните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase