Снимка: Dnes.bg
fallback

Сапьори започнаха обхождането на 3-километровата зона около експлоадиралия цех на ВМЗ-Сопот в Иганово. Те проверяват за невзривени снаряди след големия взрив.

"Обстановката е спокойна, а пашата на животни е забранена”, заяви пред Dnes.bg кметът на село Иганово Стефан Данчев.

Хората, които живеят в близките села, всеки ден намират осколки от взривени боеприпаси.  Най-голям е броят на снарядите около селата Певците и Иганово, които се намират едва на два километра от мястото на инцидента.

Заради опасност от невзривени снаряди и остатъци от боеприпаси, районът ще остане отцепен за неопределено време. Всички 300 работници от площадката на ВМЗ в Иганово днес отново бяха на работа в завода в Сопот. Те твърдят, че са добре подготвени и изключват причината за експлозията да е човешка грешка.

"Специално образование нямаме, но непрекъснато има инструктажи - трябва да сме с памучни облекла, да нямаме накити”, разказа Николина Кърджалийска, която от дълги години работи във ВМЗ-Сопот.

Синдикатите от завода са категорични, че работниците са добре обучени служители. В Иганово работят само служители, които са преминали тестовете за работа с взривни вещества. Тези, които не са се справили със задачите, са оставени на работа на площадката в Сопот, на която не се произвеждат боеприпаси.

"Във ВМЗ не работят малоумни хора. Тези складове са правени по време на Студената война. Проведе им се курс, имаше изпитващи и тези хора, които бяха скъсани, бяха изведени от Иганово и в момента са на площадка „Сопот”, съобщи синдикалния ридер в завода Димитър Атанасов.

Има и хора, които смятат, че причината за взрива е саботаж. Други отдават инцидента на падналия миналата седмица космически обект в района.

"Преди известно време се говореше за метеорит, може да не е било метеорит и извънземните да са пуснали нещо и не им е бил точен мерника. Сега са го коригирали и са го пуснали на точното място.”, шегува се жител на близкото село Иганово.

Разпитите на хора, свързани с ВМЗ-Сопот продължават в районното управление на полицията в Карлово. До момента са разпитани 55 човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Сержант

преди 9 години

Тази снимка е от петолъчката. И това не е осколка.

3

Анонимен

преди 9 години

"Синдикатите от завода са категорични, че работниците са добре обучени служители."Добре, дори да приемем, че е така, какво имаме насреща: - това е склак, в който не тече производствена дейност, което свеждва опаснотта до минимум- там има квилифицирани работници.В момента чета само оправдания, но не и намек за хипотеза какво може да е станало там.

2

Анонимен

преди 9 години

За да има тарикати трябва да има балъци . Това е положението Минке.

fallback