Снимка: bTV

Сърница е най-новата община в България. 265-та. Досега беше част от Велинград, но с решение на Министерския съвет вече е отделна административно-териториална единица.

Затова там има избори – новата община избира кмет и за първи път – общински съвет. Миналата неделя четири партии се състезаваха, тази ще има балотаж между ГЕРБ и ДПС.

И докато изборите в Сърница са удобен момент политиците да загреят за местните избори през есента, хората в най-новата община имат своите малки големи очаквания от новия й статут.

"Надяваме се това да е за по-добре. Да се отворят още работни места. Защото безработицата в Сърница е много голяма", разказа пред Dnes.bg Асибе Трампова, която е родена и живее в планинското градче.

Младата жена е една от десетките жители на Сърница, които днес посетиха парламента. Тя и съгражданите й влязоха за първи път в Народното събрание по покана на групата на ГЕРБ.

Целта на визитата им на пръв поглед беше да се запознаят с работата на депутатите. Шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че посещението е планирано отдавна и не е свързано с вота. Въпреки това не пропусна да им обясни да направят "правилния избор".

Асибе разказа, че повечето млади хора от Сърница лятото излизат в чужбина, за да работят, защото в града си не могат да намерят препитание.

Призна, че ако можеше да говори с депутатите, ще ги помоли да обръщат повече внимание на малките населени места, защото там проблемите са по-големи. В Сърница, освен безработицата, имат проблем и с пътищата.

"Нямаме асфалт по тях. Разбит е пътят", каза Асибе, надявайки се, че новият общински съвет ще направи нещо по проблема.

В Сърница се надяват, че общинарите, които ще имат за първи път, ще им осигурят и линейка.

"Имаме три джипита, които обслужват и Медени поляни и Побит камък. Нямаме Спешна помощ, нямаме линейка. Сега ни обещаха, че новата община ще има. Болницата е във Велинград. Със собствен транспорт се придвижваме до нея", разказва с болка жената.

Иначе парламентът не й се вижда различен от собствен поглед, а депутатите й се струват нормални и естествени. Въпреки това признава, че се е впечатлила, че в пленарната зала нямало много народни представители.

"Повечето се занимаваха с телефони и таблети и не слушваха много това, което се говори", каза с усмивка Асибе.

Сърница беше сред градовете, които бедстваха в снежната блокада преди седмица. И Асибе, и съгражданина й Еки Малинов разказват, че са стояли без ток няколко денонощия.

"Само зимата е така. Лятото нямаме проблем. Миналата година също цяла седмица бяхме без ток", разказва младата жена.

Младият мъж пък допълва, че с природата не можеш да се бориш. Той разказва, че политиците не са използвали бедствието за пропаганда.

"То беше еднакво за всички. Отвратително беше, върнахме се сто години назад", споделя той.

За новия статут на родния си град той казва, че е хубаво, че хората в Сърница вече ще плащат данъци в общината и те ще отиват за нея.

"Като община вече можем да кандидатстваме индивидуално за европроекти, досега бяхме зависими от Велинград", каза той.

А на въпроса дали той бил търсил европари, казва: "Естествено, това е нормален начин за развитие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase