Снимка: Архив Reuters

Броят на сериозните нарушения на трудовото законодателство във Варненска област през последните 4 години драстично намалява. Това заяви за тв „Черно море“ началникът на Инспекцията по труда Иван Иванов.

Той посочи като сериозни нарушения наемането на хора без трудов договор или уведомление до НАП, неплащане на заплати, допускането на служители до необезопасени работни места и други.

През миналата година основните нередности, установени при фирмите и предприятията, са свързани с непровеждане на инструктажи, неспазване на регламентите за отпуските, почивките и работното време.

Иванов съобщи също, че през 2014 г. са получени 712 искания и сигнали, от които 615 от граждани. При немалко от тях хората са потърсили съдействие от Инспекцията по труда за неуредени финансови отношения с работодателя, след като трудовите им правоотношения са били прекратени.

При подобни случаи нашите правомощия са твърде ограничени, тъй като споровете са от компетенцията на съда. Можем да помогнем за решаването на проблемите, когато  хората са все още на работа, каза още Иванов пред тв “Черно море“.

Автор: Ставри Стефанов
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase