Снимка: БТА

Правителството обмисля специални мерки за Северозападна България, като една от тях е проектите по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ от Северозападния регион да получават допълнителен брой точки при кандидатстване за средства от програмата.  

„Ще се стремим да подкрепяме малкия и средния бизнес и инвестициите в изграждане на технологични предприятия“, коментира икономическият министър Божидар Лукарски, цитиран от БТА. Друга конкретна мярка са данъчни преференции за инвеститорите в региона. Добра възможност е изграждането на свободни икономически зони, посочи още Лукарски.

Днес в Монтана се проведе среща между бизнеса от Монтана, Видин и Враца, местната власт и вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова, министърът на икономиката Божидар Лукарски, председателят на регионалната комисия към Народното събрание Найден Зеленогорски и заместник-министри. Организатор на „Форум Северозапад“ са депутатите от областите Монтана, Видин и Враца.

Прдставители на бизнеса  от региона заявиха, че срещат много административни пречки за реализация на своите проекти и че банките в региона отказват да отпускат кредити за финансиране на добрите им идеи.

По време на срещата вицепремиерът Меглена Кунева припомни, че в края на миналата седмица беше одобрена програмата за трансграничното сътрудничество между Румъния и България. Общият бюджет на програмата е 258 млн. евро за периода до 2020 година. 216 млн. евро от тях идват от Европейския фонд за регионално развитие.

„Никой обаче няма да изсипе тези пари тук, ако не се подготвят качествени проекти“, добави Кунева, цитирана от пресцентъра на Движение България на гражданите. Вицепремиерът подчерта важността на региона, местната власт и предприемачите да посрещнат инвестиции.

Кметът на Монтана Златко Живков благодари на правителството за специалното внимание към региона и заяви, че местната власт и хората в Монтана, Видин и Враца очакват конкретни действия от централната власт в подкрепа на добрите намерения.

Той припомни, че в миналото също е имало подобни намерения от други правителства, които не са били реализирани.

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase