Снимка: Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Заради приливна вълна от "Цанков камък" бяха залети къщи и земеделска земя в Михалково. Някои от къщите са залети до покрива.

Щетите в района възлизат на милиони левове. Десетки свлачища са подкопали пътните настилки. Има опасност и от падащи камъни. В язовир "Кричим" има свободен обем от едва половин метър.

Oще по темата
„Ситуацията е критична, водите прииждат отвсякъде, да се надяваме на хубаво време и дъждовете да спрат, друго не можем да очакваме”, заяви пред Dnes.bg Юсеин Венвиев, който е работник по поддръжката на язовир „Кричим”.

Язовирите "Въча" и "Кричим" са достигнали максималния си обем. През целия ден те се изпускаха контролирано, въпреки това нивото им се покачва постепенно. Най-голяма опасност има за селата след Кричим в посока Пловдив, където река Въча на няколко места вече е излязла от коритото си.

„Опасност в Кричим няма, опасност може да има по старото корито на река Въча, където вече говорим четвърта година, че вътре е гора – непочистено и не знам как ще може да поеме такова количество вода”, съобщи кметът Атанас Калчев.

Освен дървета, вътре има храсти и всякаква растителност, които при по-голямо изпускане на язовирите се изкореняват, образуват бент и се стига до по-големи поражения. Старото корито на Въча не е почиствано дълги години заради провалени конкурси.

„Има все някакви неясноти кой и как трябва да го поддържа”, заяви още кметът.

Изпускането на язовирите в района на Пловдив продължава, а служителите по поддръжката се надяват само на едно нещо: „Дано Господ да ни пази”.

Хората от селата около Пловдив се надяват да не се повторят наводненията от 2005-а година, когато заради изпускането на язовири, се наводниха стотици къщи и земеделски земи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

137

.rotos

преди 7 години

До АнонименАми ти го каза: дъждът вали, язовирите преливат, заливат градове и села, хора се давят и няма кой да каже истината.

136

Гражданин

преди 9 години

Мястото на тази къща не е в коритото на реката. Да са мислили,когато са я проектирали. Нахалството на някои хора няма край,ето,че не остава и безнаказано. Ако за ВАС това е неконтролирано изпускане на язовири,ясно е и колко сте запознати с тези язовири..каскадата се следи,измерва и наблюдава редовно. Не коментирайте,колкото да си проветрявате устата.

135

Анонимен

преди 9 години

Доколкото си спомням, навремето имаше мрежа от канали и от язовирите се поливаше царевицата през лятото. На края на лятото язовира край града ни беше почти празен. Зимата се пълнеше отново. И така...

fallback