Снимка: архив Булфото

Екипи на енергийното министерство ще засичат данни от електромери и показателите във фактурите на абонатите във Варна и Шумен. Ако показателите в сметките се окажат по-високи от тези в електромерите, това ще означава, че потреблението е изкуствено завишено, обясниха от ведомството на Теменужка Петкова.

Още по темата
Екипи на министерството са на проверка във Варна и Шумен със заповед на Петкова. Вчера и днес те прегледаха общо 91 сгради с клиенти на Енерго-Про. Проверките тръгнаха, след като стана ясно, че клиенти на дружеството получиха две сметки за ток с един и същ срок за плащане.

Става въпрос за около 67 хиляди абонати  – или около 5% от клиентите на дружеството, уточниха от министерството. Оттам обясниха и че дружеството уверява, че второто отчитане е направено, за да се спази нормативното изискване периодът на отчитане да не е по-дълъг от 31 дни. Енерго-Про вече обещаха плащането по втората фактура да бъде разсрочено за 15 дни.

Експертите на Министерството на енергетиката проверяват няколко показателя. От техническа гледна точка се преглежда заключването на ел. таблата, ако вратите им са метални – заземяването им, наличието на пломби на електромерите, точността на часовниците и други.

При проверките вчера е установена една скъсана пломба, която е била заменена с нова веднага след проверката. Едно от общите табла е било със счупена панта. В седем случая е установено, че часовниците на електромерите не са точни с около 30 минути и отчитат неправилно часовете на смяна между дневна и нощна тарифа.  

Допълнително предстои да бъде проверена коректността на издадените фактури чрез сравнение с показанията на електромерите. Ако някъде се окаже, че показанията, записани във фактурите, са по-големи от тези в момента, ще означава, че при отчета потреблението е било изкуствено завишавано, съобщиха от министерството.

Проверките на електроразпределителните дружества ще продължат в ЧЕЗ и ЕВН, макар че за тях няма сигнали. От министерството съобщиха, че енергийният министър е поканила на среща представители на трите ЕРП-та, за да търсят заедно взаимноприемливи решения в интерес на българските потребители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase