Снимка: архив Reuters

100,7 млн. лв. се предвижда да получи Варна от еврофондовете за регионално развитие до 2020 г. Това става ясно от индикативното разпределение на средствата по новата Оперативна програма "Региони в растеж", която предстои да бъде одобрена от Европейската комисия следващите месеци, съобщи Информационна агенция "Черно море".

Община Варна има готовност да усвои 80 млн. лв. от новата Оперативна програма “Регионално развитие”, заяви само преди дни кметът на града Иван Портних. Това са готови проекти, включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, в които местната власт е инвестирала, чакайки новия програмен период на ЕС, уточни той.

“Няма да губим време при кандидатстването, както стана в предишния период”, зарече се още Портних.

Близо милиард лева се очаква да получат oбщо десетте най-големи града у нас от еврофондовете за регионално развитие до 2020 г.

Цялата ОПРР 2014 – 2020 г. е в размер на 1,54 млрд.евро (европейско и национално финансиране).

С парите, които ще се разпределят по приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" на ОПРР 2014 – 2020 г., ще се финансират ремонти на градското пространство (паркове, площади, училища), обновяване на градския транспорт, саниране на държавни и общински сгради, ремонт на музеи и др.

Амбицията на управляващите е първите проекти, които общините ще представят по т. нар. интегрирани планове за градско възстановяване и развитие, да бъдат стартирани още в средата на 2015 г. или най-късно в навечерието на местните избори през септември.

С най-много пари от еврофондовете за устойчиво и интегрирано градско развитие ще разполага кметът на София Йорданка Фандъкова – 285,5 млн. лв.

Бургас и Варна изпреварват Пловдив. Димитър Николов ще разполага с бюджет от 103,6 млн. лв., а неговият колега Иван Портних с 3 млн. лв. по-малко.

Кметът на Града под тепетата Иван Тотев получава почти 97 млн. лв.

Значително по-малко средства ще вземат останалите шест града от Топ 10. Това са Русе с 67,1 млн. лв., Стара Загора с 63 млн. лв., Плевен с 56,8 млн. лв., Благоевград с 52,5 млн. лв., Велико Търново с 51,9 млн. лв. и Видин с 45,6 млн. лв.

Едва 200 млн. лв. ще получат 28-те по-малки общини, които попадат в рамките на приоритетна ос 2 на "Подкрепа за периферни географски райони, най-силно засегнати от бедност" на ОПРР 2014 - 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase