Снимка: Dnes.bg
fallback

Над 400 души блокираха три пъти жп линията на гарата в Карлово. Това се случи въпреки уверението на държавата, че БДЖ няма да спира повече пътнически влакове и ще се възстановят някои от спрените 38 линии.

Oще по темата
Вчера транспортният министър Ивайло Московски обяви, че се очаква още следващата седмица кабинетът да отпусне субсидията от 40 млн. лева, с която беше намален бюджетът на БДЖ за тази година. Необходимо е обаче разрешение от Брюксел, защото сумата се смята за държавна помощ.

„Няма с какво да стигнем до големия град, закъсняваме за лекции, а родителите ни не могат да стигнат до работа”, заяви пред Dnes.bg едно от протестиращите момчета.

Недоволните излязоха на жп линиите и спряха влака от Бургас за София. Сред тях бяха служители на железниците, много студенти, работещи и пенсионери от региона. Исканията им бяха министерството да пусне 9 от спрените 12 влакови композиции, защото хиляди остават без транспорт до работните си места.

На място за разговори с протестиращите пристигна министърът на транспорта Ивайло Московски, който се ангажира да бъдат пуснати 8 от спрените влакове. 

„Следващия месец  ще внесем стратегия за инвестиционен план, развитие на държавните железници, за да имат едно устойчиво развитие в следващите 7-10 години, за да може, независимо кой е министър на транспорта и кое е правителството, да се съобразяват с това решение”, съобщи на място Московски.

„Иска ми се да му повярвам и се надявам това да е истина”, обяви Делко Начев - председател на националния синдикат на локомотивния персонал в България към депо Карлово.

За кратко протестиращите влязоха в пререкания на висок глас и се саморазправяха с министъра, но страстите бяха успокоени.

Московски е категоричен, че без съкращения железниците не могат да се стабилизират.

Протести заради спрените влакове има още в Горна Оряховица, Варна, София и врачанското село Бели Извор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

?

преди 9 години

400 души,а дали са подстикани от комунистите и синдикатите? 400 души протест,а като протестите срещу Орешарски и тройната коалиция бяха десетки хиляди,защо не се отразяваше както тези за влаковете вдигате пушилка?

76

бг

преди 9 години

Аз пък не харесвами българските железници и не подкрепям тяхното функциониране в този им вид! От преди години ми се нложи да пътувам с влак от Ямбол за София и беше истинско премеждие да се прибера на другия ден на обяд! От тогава само още веднъж ползвах влак,но никак не е нито по-евтино за мен,нито по-практично и т.н. и не разбирам хората,които толкова протестират за БДЖ! БДЖ източва толкова държавни пари,краде се неконтролируемо гориво,влаковете закъсняват и не са надеждни!

75

Анонимен

преди 9 години

По времето на Българската Комунистическа Партия. Граничари с кучета - немски овчарки

fallback