Снимка: БТА

Пътната обстановка в Северозападна България постепенно се нормализира, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура’’.

Още по темата
Над 830 машини почистваха и обработваха републиканските пътна мрежа през изминалата нощ. Третокласните пътища в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, и Плевен, както и част от второкласните, които бяха затворени за движение поради снегонавявания, в момента се почистват и се очаква да бъдат отворени поетапно през днешния ден.

Ог 18:00 часа до 21:00 часа днес и на 4 януари от 14:00 ч. до 20:00 часа се ограничава движението на тежкотоварните камиони над 12 тона по автомагистралите и определени направления от републиканската пътна мрежа. Целта е повишаване на безопасността на движение при засиления трафик, който се очаква в празничните дни, и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура.

Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

Движението на влаковете в района на Централна жп гара София се нормализира, съобщиха от НКЖИ. Въпреки усложнената зимна обстановка и ниските температури, трафикът по железопътната мрежа на страната се осъществява нормално, като някои от пътническите композиции се движат с известни закъснения.

По разпореждане на генералния директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев и във връзка с влошената метеорологична обстановка, чакалните на всички железопътни гари в страната ще бъдат отворени денонощно за пътниците. Заповедта важи до нормализиране на тежката ситуация.

Отменено е бедственото положение в селата на територията на община Ловеч, което бе обявено вчера в 19.00 часа заради снегонавявания, преспи и ограничена видимост, съобщи кметът Минчо Казанджиев, цитиран от БТА. По думите му обстановката се нормализира.

Затворен обаче остава участъкът между селата Горан и Владиня, до които има обходни маршрути. Електрозахранване има навсякъде. Кметът каза още, че през нощта е имало много сигнали за закъсали автомобили. Сред тях са били инкасо автомобил, цистерна с гориво за болницата и автомобил с хранителни продукти. Пострадали и бедстващи хора няма.

Все още се разчиства пътят до Дома за стари хора "Върбовка" край Ловеч. Хората там са снабдени с храна. Основните улиците в града се почистват, след което машините ще влязат и в по-второстепенните. От Областното пътно управление съобщиха, че все още са затворени пътищата Ловеч - Плевен, Летница - Горско Сливово и Деветаки - Брестово.

Нормализира се обстановката в Община Шумен, информираха от местната администрация. Най-много сняг е паднал в Шумен - 18 сантиметра, съобщиха от Хидрометеорологичната обсерватория в града. Авариите, които оставиха селата Царев брод, Велино и Коньовец без ток, вече са отстранени. Всички общински пътища са обработени и проходими при зимни условия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase