Снимка: БТА

Обстановката в Северозападна България продължава да е много тежка и има сериозни снегонавявания.  Това беше и причината всички пътища там да бъдат затворени вчера вечерта, но днес поетапно ще бъдат отваряни за движение, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по Нова телевизия.

Още по темата
Заради обилните снегонавявания в област Враца беше обявено бедствено положение. Десетки хора останаха заседнали в автомобилите си на отсечката между Борован и Бяла Слатина. Критична бе ситуацията и на пътищата между Кнежа и Бяла Слатина и Добролево и Алтимир.

Гражданска защита също се включи с тежкотоварна техника.
 
„Поетапно отваряме второкласните пътища по направленията Лом-Монтана и Видин-София. Малко по малко ще се стабилизира обстановката. Препоръчваме на хората да не излизат по затворени пътища и да спазват ограниченията ни. Цяла Европа страда от тези снегове”, допълни Павлова.
 
Третокласните пътища все още са затворени, каза тя и призова шофьорите да не се опитват са карат по тях, защото тази нощ екипите на Пътна помощ са вадили джипове, които са опитали да минат оттам въпреки забраната за движение.

„Дежурният телефон на ситуационния център е 0700 130 200700 130 20. Препоръчвам на хората да се обадят и да получат актуална информация за пътната обстановка, преди да тръгнат. Днес от 18:00 до 21:00 часа ще бъдат спрени всички тежкотоварни превозни средства. Най-критично е в Северна България, където се очакват снегонавявания“, каза министърът.

Тя препоръча да не се тръгва без зимни гуми и вериги, както и да има достатъчно гориво.

„Не очакваме снеговалежи, а по-лошо - много ниски температури в комбинация с вятъра и заледявания по пътя. Не препоръчваме движение по третокласни пътища”, предупреди Павлова.

По думите й министерството има готовност да се справи с обстановката.

Тази сутрин и обстановката на Централна жп гара в София се нормализира, след като снощи имаше проблем и сериозно закъснение на влаковете заради навявания от сняг.

 Заминаващите влакове вече закъсняват между 5 и 10 минути, което е в рамките на нормалното.

 Проблем обаче все още има с пристигащите, които закъсняват с повече от час.
 
"Причина за вчерашния кошмарен ден бяха изключително тежките метеорологични условия – сняг и силен вятър, което доведе до навявания на стрелките, които са най-важните съоръжения за движението на влаковете”, обясни началникът на Централна гара – София Николай Камберов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase