Наводненията, причинили реките "Хасковска" и "Олу дере". Снимка БТА

Усложнена остава обстановката в района на язовир "Жребчево", където се изпуска вода през основния изпускател с обем 150 м3/сек. С особено внимание се наблюдават и язовирите "Тича" и "Копринка". Към момента ситуацията е стабилна, въпреки че от утре, по данни на НИМХ се очакват нови валежи, каза министър Ивелина Василева, цитирана от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Още по темата
Във връзка с постъпили данни за достигане на критични нива в тези язовири още вчера е било изпратено съобщение до МВР за предприемане на действия за уведомяване на жителите в населените места, разположени надолу по течението, които са застрашени от наводнение и заливане на големи площи в техните землища.

По думите на Василева в МОСВ продължава да е активирано Оперативното звено, тъй като и днес се очакват повишения на речните нива в цялата страна.

Активирана е 24-часовата работа на Звеното, включително в почивни и празнични дни, като се цели минимизиране на риска от наводнения, предприемане на конкретни действия от компетентните институции за поддържане проводимостта на речните легла и осигуряване на свободни обеми в язовирите за поемане на високи води.

В сила остава обявеният рано сутринта днес червен код за тревога в Елхово, където водното количество на река Тунджа е 153,524 м3/сек, а при пункт гр. Свиленград на р. Марица е 1284,704 м3/сек.

Язовирите, които преливат през преливника и се изпускат са: Община Смядово - яз. "Янково", яз. "Качица", яз. "Кълново". В Община Търговище - яз. "Вардун"; Община Върбица - яз. "Станянци" , яз. "Конево 2"; в Община Приморско - яз. "Ново Паничарево" прелива през преливника с 12 м.3/сек. и се изпуска с 1,2  м.3/сек; в Община Средец - яз. "Зорница 3".

Превантивно са евакуирани жителите на с. Радойново и с. Драка. Язовирът "Зорница 1" прелива през преливника. Вчера е прокопан допълнителен преливник за освобождаване на обеми. Днес той ще бъде още продълбочен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase