Теодосий Теодосиев и Бойко Борисов. Снимка: МС
fallback

Премиерът Бойко Борисов възлага на просветния министър Тодор Танев да се запознае лично с проблемите на младите физици в Казанлък. Танев ще координира помощта, която кабинетът може да окаже на тях и на всички талантливи деца в областта на науката, става ясно от стенограмата на заседанието на МС.

Със свое решение днес правителството предостави на Община Казанлък безвъзмездно двуетажен учебен корпус, който не се ползва от местната гимназия „Иван Хаджиенов”, за създаването на школа по физика.

Материалната база ще бъде ползвана от уникалната школа по физика, създадена от учителя Теодосий Теодосиев. Тя функционира вече 35 години и за този период нейните възпитаници са донесли много златни медали за България от международни олимпиади и конкурси. Ангажимент за осигуряването на подходящи условия за развитие на талантите пое лично министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с Теодосий Теодосиев и с кмета на Община Казанлък в края на миналата седмица.

Пред министрите Борисов обяснява накратко кой е Теодосиев. „В Казанлък има един професор – той не е професор, но така го наричаме, който е подготвил повече златни медалисти от олимпиади, отколкото Франция и Англия заедно, двете страни. Имат повече златни медали от олимпиади от тях. Работи абсолютно всеотдайно. Гледали сте го и по телевизията. Просто подготвя шампиони по математика, физика – уникален е“, казва Борисов.

Премиерът дава заръка на образователния министър: "Професор Танев, много ми се иска да намериш време да ги посетиш там. Всяко лято правят по два месеца лагери на деца, които са математици, физици. Той си ги организира, карат си маси, столове. Ние сме поели ангажимент, да видим да го направим на почивните станции на Министерския съвет, на различните ведомства за следващата година".

Борисов споделя на министъра и личните си впечатления от срещата с физика. „Но адски ще ти хареса. Като теб – весел и говори, като Айнщайн стои, като си говориш с него. Много интересен човек“.

Премиерът заръчва на Танев при посещението си да се запознае и с проект за ремонт на част от кабинетите, в които да може да се правят изследвания, за да го подкрепи държавата.

Танев пък заявява, че има много хора, отдадени на науката. „Моля ви за в бъдеще такива хора – не са хиляди, армия, но двама-трима на година – да ги изтъкваме, за да може на учителското съсловие да намятаме мантията малко по малко на самочувствието“, коментира министърът.

Борисов се съгласява, че на подобни хора трябва да се помага, щом може. „Освен това, те не искат много. Примерно, участие на олимпиада еди къде си, примерно 1000 лева или 1000 евро. Дето се казва, ще ги спестим от Министерски съвет, от разходите ще ги дадем, за да отидат да участват. Просто в кашони събират медали, и то не в какво да е – физика и математика е. Не е лесна работа“, допълва премиерът.

В разговора се включва и министърът на културата Вежди Рашидов с думите, че те трябва да бъдат приоритет, защото са представителната част на българската държава и „когато става въпрос за най-умните ни деца, всички ще помагаме“.

Сигурно такива има и в културата, и в спорта и видяхте тези сладури по Евровизия, коментира пък премиерът. Борисов обяснява защо не е поканил сребърните ни медалисти от детската Евровизия в МС, които в предишните дни гостуваха на президента и на парламента.

„Понеже минаха по всички институции, ми дожаля за тях – мислех да ги поканим и ние, но ще им стане повече, ще уморим децата, затова – само да ги поздравим още един път от всички нас и да могат да им се порадват родителите на тях“, завършва министър-председателят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

Анонимен

преди 9 години

Среща на два титана, на мисълта и тъпотата. Вие определете кой кой е.

91

анонимен

преди 9 години

Верно бе,Боко-рапоня е най-известния астрофизик.Той прави път до Луната от там отива и се моли на Слънцето-мафията ,после прави лек завой минава през Накурий и Мадурий Айщана в българската политика-мога ли да ви попитам един въпрос?Пишете,че Теодосиев,оня де без професорската титла ама професор,явно е нямал пари да си купи дипломата.Та искам да попитам вие видяхте ли бараката в която той учи тези със златните медали по-физика?Сигурно не!Но аз я видях и трябва да ти кажа,че с тв

90

шоу

преди 9 години

В Казанлък има големи физици а в Банкя-световно- известни агрономи.Когато постиженията на агронома се съчетаят с постиженията на физика се получава всестранно развита социалистическа личност-хибрид между Айнщайн и Пацо Бухалката.

fallback