Снимка: БТА

Общ преглед

Римски и варварски лагери, пазар на роби и гладиаторски боеве "оживяваха" във възстановка на територията на Археологическия резерват "Абритус". Те бяха част от програмата на промоционалното събитие "Военен сбор в лагера на Траян Деций", с което бяха представени реализираните дейности по проекта на община Разград "Абритус - мистика и реалност", пише БТА.

Десетки жители и гости на града станаха свидетели на битката, при която загинаха синът на Траян Деций - Херений Етруск и самият римски император. Голямото сражение между римляните и готите с техния крал Книва, станало през 251 г. в околностите на античния Абритус, бе пресъздадено от участници от три клуба за възстановки, сред които и разградският "Абритус".

Посетителите на промоционалното събитие имаха възможността да се запознаят отблизо с бита, облеклото и въоръжението на древните римляни и варвари. Бяха представени и древни занаяти, пазар на роби, гладиаторски боеве, театрализирана възстановка на римска сватба и др. Присъстващите имаха възможност да дегустират и ястия от римската кухня - римска рибена чорба и римско вино.

Проектът "Абритус - мистика и реалност" е финансиран от оперативната програма "Регионално развитие", а стойността му е над 6 милиона лева. Със средствата от проекта са извършени консервационно-реставрационни работи и експониране на крепостната стена, сгради, християнски култов комплекс, състоящ се от малка и голяма базилика. Изграден е нов интерактивен музей с 12 зали, където посетителите ще се запознаят с историята на проучванията на ранния и късноантичен град Абритус, ще получат информация за работата на археологическите екипи, ще гледат тематични филми.

Заместник-кметът Любомир Цонев, който е и ръководител на проекта отбеляза, че обектът е едно "бижу", достойно да конкурира значими туристически комплекси в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар