Снимка: Reuters, архив
fallback

Лекари от МБАЛ „Света Анна“ във Варна извадиха след секцио живо бебе и мумифицирания му близнак, съобщава агенция "Черно море".

Случаят е сред редките в медицинската практика, тъй като загиналият плод се е развивал до около 5-ия месец.

Жената е постъпила в родилното на 27 октомври, когато е бил терминът й. Секциото е направено на 30 октомври, тъй като лекарите се страхували от преносване.

Жената има 3 здрави деца – момичета, родени по нормален път. Затова лекарите не очаквали да се стигне до секцио.

След раждането бащата подал жалба до полицията - имал съмнения, че вторият плод не е загинал, тъй като не е даден за погребване. От болницата отхвърлиха категорично твърдението, като посочиха, че по време на секциото е имало 2 групи студентки, освен това не се касае за мъртво бебе, а за мъртъв плод, който не подлежи на погребение.

Случаят е странен, защото родилката е посещавала редовно консултации за бременни и е гледана на ехограф.

Възможно е да става дума за пропуск, но не и за лекарска грешка, бе категоричен известният АГ специалист проф. д-р Иван Козовски. Той поясни, че подобни случаи са известни в медицината като Синдром на изчезващия близнак. Единият плод съм го намирал като отпечатък върху плацентата, поясни професорът. Той се резобира, но може да оцелее до 5-ия или 6-ия месец. Ако близнаците са двуячни, опасност за другия няма. Ако обаче са едноячни, двете бебета загиват, което понякога носи тежки последствия и за родилката, каза още проф. Козовски.

Автор: Ставри Стефанов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 9 години

Струва ми се, че думичката, която търсите е калциран, а не мумифициран.

12

въпроси,въпроси...

преди 9 години

Да попитам нещо:Как така на този ехограф не разбраха,че детето/плода е мъртъв?Как така не им е направило впечатление, че тоновете на сърцето е само един?Как така майката не се е почувствала зле, носейки няколко месеца мъртвия плод в утробата си?Щом аз, който не разбира нищичко от акушерство си задавам тези въпроси, базирайки се на четирите деца, които имам, но само слушайки покрай докторите нещата,които се следят имам що годе някакво виждане като мъж... Абе не знам ама има нещо тука...

11

Lan

преди 9 години

До 8, при секциото родилката също вижда бебето си - не е упоена както едно време. Разлика няма, даже може би е по-адекватна, защото не я боли точно в този момент. Редно е бащата да си потърси правата, защото не може бременността уж да е следена, а на раждането да има чак такава изненада, някой не си е свършил работата и трябва да понесе отговорността, но не е израждащият екип. Не виждам какво се намесва етноса - утре може това да е вашата жена/дъщеря или близка!

fallback