Архив: Булфото

Хоспитализациите след комбиниран прием на дрога и алкохол при учениците във Варна са нараснали и бележат пик през тази година. В това отношение те са 2 пъти повече, отколкото при възрастните. Това съобщи началникът на клиниката по токсикология във Военноморската болница доц. д-р Снежа Златева, цитирана от "Фокус".

Данните бяха изнесени при представяне на резултати от епидемиологично изследване за Варна „Търсене на помощ по повод остри интоксикации след употреба на наркотици и други психоактивни вещества при деца и млади хора”.

От 2009 г. досега трайно висока остава честотата на средно тежките и тежките отравяния след употреба на опиати при младежите от 10 до 18 г. Тя превишава тази във възрастовата група 19-64 години.

Четирима души са починали след злоупотреба с алкохол и опиати от началото на годината във Варна, каза д-р Златева.

Мъж на 43 години, страдал от хроничен алкохолизъм, е една от жертвите. При другите починали мъже причина за смъртта е комбинация на алкохол и различни опиати.

Според проучването 331 души с остри интоксикации от наркотици и алкохол са преминали през Центъра за спешна медицинска помощ в града от началото на годината до края на септември.

Повечето от тях - близо 64%, са получили тежко отравяне от концентрирани спиртни напитки. На второ място са интоксикациите с наркотици – близо 30%, на трето са смесените интоксикации – дрога и алкохол.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase