Снимка: архив, БулФото
fallback

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) e отхвърлил жалбата на част от протестиращите от „Да спасим Карадере”, които са обжалвали меморандума между държавата и „Мадара Юръп” за изпълнение на проекта Black Sea Gardens в местността Карадере, гр. Бяла, съобщи Национална асоциация „Българско Черноморие”. 

Oще по темата
„В своето определение съдът доказа и прие, че оспорващите нямат правен интерес от оспорване. Това значи, че протестиращите „зелени” могат да се месят в инвестиционния проект само ако са собственици“, заяви организацията и препоръча на природозащитниците „вместо да протестират, да си закупят терените и да си отглеждат пущинаци“.

Припомняме, че инвеститорът "Мадара Юръп" планира да вложи над 100 млн. долара в проекта, който предвиждаше мащабно застрояване. Проектът беше спрян преди няколко години заради липсата на финансиране и противоречивите реакции на обществеността.

На сайта на ВАС е публикувано определение от 23 октомври 2014 г. В него се посочва, че е образувано производство по частна жалба на Павел Антонов и Добромир Добринов, представлявани от адвокат Александър Кашъмов. Жалбата е против решение на ВАС от юли 2014 г., в което Павел Антонов и Добромир Добринов подават жалба срещу решение на Министерския съвет, с което е одобрен проект на меморандум за разбирателство между правителството и „Мадара Юръп” АД за изпълнение на проекта.

През лятото съдът оставя без разглеждане жалбата. В резултат природозащитниците са поискали решението от юли 2014 г. да бъде отменено като неправилно.

Ответниците Министерски съвет на Република България и "Мадара Юръп" в подадени писмени отговори поддържат становищата, че частната жалба е неоснователна и отправят молба оспореното определение да бъде оставено в сила.

Петчленният състав на ВАС констатира, че реализацията на инвестиционния проект може да започне, при одобрение по реда на Закона за опазване на околната среда /ЗООС/ и Закона за биологичното разнообразие /ЗБР/. Издадените в тези процедури индивидуални административни актове подлежат на оспорване при доказан правен интерес. Издадените в тази връзка административни актове могат да бъдат оспорени от всеки правен субект, доказал активната си процесуална легитимация, се казва в определението.

Съдът е приел, че за оспорващите не е налице правен интерес от оспорването, тъй като не са засегнати техни законни права и интереси. Според магистратите становището в частната жалба, че решението по ОВОС следва да е налице към датата на одобряване на меморандума, не намира опора в закона.

В крайна сметка с решението си от 23 октомври петчленният състав е оставил в сила решението на тричленката.

„Държавата е в нарушение на цялото европейско законодателство. Можем да стигнем до Страсбург и Люксембург“, заяви пред Investor.bg адвокат Александър Кашъмов, който представлява природозащитниците, подали жалбата.

Той тълкува решението по следния начин: „Според мен убеждението на съдебния състав е, че нищо не може да се прави, преди да има ОВОС на проекта. Това за мен е директива за МС и всички институции, които биха се опитали да реализират този проект“, коментира той.

Кашъмов заяви, че е възмутен, че служебното правителство в становището си е подкрепило кабинета „Орешарски“, който е сключил меморандума. Казусът „Карадере“ ще бъде черна точка за държавата дълги години, убеден е юристът.

Междувременно Национална асоциация „Българско Черноморие” настоява за оставките на специалистите в юридическия отдел към екоминистерството, които са дали становище да се иска отмяна на ПУП Бяла-север.

Още новини по казуса четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 9 години

Всъщност проекта е много красив. Гугълнете го, вместо да говорите за бетон и чалгаджийници. Защо да спираме развитието на цял регион за да задоволим нуждите на малка група хора, която иска да ходи без пари на палатки и да си хвърля *** навсякъде? Единственото нещо в икономиката ни, което е наистина силно е туризма. Защо да не го развиваме?

10

Анонимен

преди 9 години

вие стройте, аз пък ще ви пускам мая в тоалетните...скапаняци..

9

Берлин

преди 9 години

Нали все пишете, че емигрантите са слабаци, а вие висите в БГ и се борите. Ще застроят Карадере, Пеевски държи съда и прокуратурата, и всичко. Волен и Бареков са в парламента. Бабите ядат от кофите и т.н., и т.н. Нещо не се справяте с борбата.

fallback