Снимка: МВР

Собственикът на взривения цех в Горни Лом Валери Митков обяви пред Нова телевизия, че фаталният взрив, отнел живота на 15 души, е саботаж или външна намеса.

"Не е възможно инициирането на една противопехотна мина да доведе до такава ужасна трагедия. Хиляди такива и други боеприпаси са били утилизирани в този завод. Тези противопехотни мини са били активирани от бризантно взривно вещество. По друг начин не е възможно те да бъдат активирани”, смята Митков, който загуби сина си в трагедията в завода.

Още по темата

"Ужасно е, ужасно е. Не мога да си представя, кой болен мозък може да направи такова нещо”, допълва той.

Митков обаче посочи, че не е задължително този акт да бъде иницииран от цеха, а на въпрос,  защо това се е случило точно в неговото предприятие, Митков не успя да даде отговор.

"Нима смятате, че ако съм подозирал, че може да се случи нещо такова, ще изпратя там детето си, ще изпратя там двама от близките си приятели, с които се познаваме повече от 20 години? Бъдете сигурни, че никога”, посочи той.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес служебният социален министър Йордан Христосков заяви по bTV, че основната отговорност за трагедията в село Горни Лом, при което загинаха 15 души миналата седмица, се носи от работодателя, защото ръководството се е отнасяло с престъпно пренебрежение към предписанията на Инспекцията по труда и служба КО

Според министъра причината за взрива идва от неспазване на технологичния процес. „Не може до всеки работник да има инспектор и заради това отговорността се носи от работодателя“, категоричен бе Христосков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase