Д-р Мирослав Ненков. Снимка БТА

Ако има направени компромиси със завода в Горни Лом, те много лесно могат да бъдат доказани. Това каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Мирослав Ненков пред bTV и допълни, че зад тези компромиси стоят живи хора с имена и биографии.

Взривът в Горни Лом, отнел живота на 15 души, може би е пример за това как поредица от мънички компромиси, които сякаш нямат значение, се акумулират в голяма грешка – айде, нещо не е наред, ама той е наш човек и няма да му затваряме завода, айде, още нещо не е наред, ама пък хората ще останат без работа, каза още здравният мнистър.

Още по темата

"Ако и сега не излязат такива хора и такива компромиси, значи не ни е голям шансът да станем бяла държава”, откровен беше той и подчерта, че въпросът сега е „да светне една голяма червена лампа и от тази гигантска трагедия да бъдат извлечени изводи – не да обявим един ден на национален траур”.

По думите му тези, които са проверявали завод „Миджур” и техните началници трябва ясно да отговорят дали констатираните нередности са били несъвместими с продължаването на работата в него.

Той обясни, че в момента служебното правителство трябва да намери начин да бъдат издадени възможно най-бързо смъртните актове на загиналите.

Според него енергията при взрива е била толкова мощна, че вероятно работещите в цеха даже не са усетили нищо.

„Нищо живо не е останало там, изличен е животът”, подчерта Ненков. Министърът беше категоричен: „Тези хора не са просто изчезнали в морето, те са буквално дематериализирани”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase