Снимка: архив, БТА
fallback

Арабистът Владимир Чуков изрази своите притеснения от възможността Ислямска държава да влезе в България, както и да се появят последователи на джихадистите у нас. Пред Нова тв професорът от Института за ислямски изследвания коментира, че това, което се случва в ромския квартал „Изток“ в Пазарджик, буди много сериозни притеснения и тревога.

На 3 август във Facebook е качен видеоклип от Пазарджик, където група хора от квартала скандират на арабски "Аллах е велик" и издигат знамена със символи като тези на ИД. Един от клиповете, качени в интернет, е именно на проповедника Ахмед Муса, който бе осъден ефективно на година затвор за проповядване на радикален ислям.

По думите на професора появата на такъв тип материали в социалната мрежа са притеснителни и не са безобидни.

“Това не са безобидни хора, хора, които са се събрали на седянка“, обясни Чуков.

По отношение на тяхната принадлежност Чуков заяви, че категоричен отговор може да дадат единствено службите, и разказа, че американците проверяват винаги подобен тип информация, защото тя е много чувствителна. Американската агенция Интел изследва видеопосланията още преди да се появят в медиите - дали даден материал е автентичен. В България има специализирани органи, които трябва да проверяват подобна информация и те да отговарят за истинността му.

Той припомни, че през 90-те години ромският квартал на Пазарджик е бил гнездо на един друг халифат – така нареченият халиф на Кьолн Метин Каплан, турски гражданин. Тогава жители на квартала се обявиха за негови последователи. „В момента този човек излежава доживотна присъда в Турция. След това в квартала имаше едно затишие“, разказа Чуков.

Той смята, че очевидно там има ядро, гнездо, което е пуснало много сериозни корени в тази част от пазарджишкото общество, и това буди сериозни притеснения.

Арабистът отново призова материалите от Пазарджик да се подложат на много сериозна експертиза и ако се потвърди истинността им, това трябва да ни притеснява.

Нужно е да се провери дали става въпрос за поведенчески радикализъм, или за политически, който е изключително опасен, обясни експертът.

„Много добре, много внимателно трябва да бъдат наблюдавани тези хора, защото крачката между двата типа радикализъм е нищожна“, допълни той.

С оглед на това, което става в Сирия, това, което става в Ирак, и силния европейски резонанс, в никакъв случай не може да се каже, че страната ни е изолирана, мотивира се Чуков.

„ИД е в Македония, в Косово, в Албания, това е доказано, нямаме никакви съмнения. ИД е в Босна, те са на Балканския полуостров, много е сериозно“, повтори арабистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 9 години

Даваите им коридор да воюват срещу европа няма да им ставаме стена на европа да им вардим задниците а те да се чекнат с толерираните от тях африканци и незнам какви други ***

35

Анонимен

преди 9 години

АМИ така е спи българина , и гласува за продажници, това е началото с тези който ни изпращат от турскомонголско

34

Анонимен

преди 9 години

В Интернет се върти някаква снимка на колона джипове през прозорците на които са се подали хора с черни дрехи и размахват черни знамена и фона на снимката напомня за Ирак или Сирия. Не знам дали е монтаж, но номера на първия джип прилича на български. Нищо чудно крадени коли да отиват чак там, но дали да не накажем крадците за съучастничество в терористични мрежи и подпомагането им???

fallback