Снимка: Булфото
fallback

Главното мюфтийство започва проверки на имами и ходжи, които работят в нелегални пансиони за деца в няколко български града, сред които Айтос, Исперих, Бургас, Кърджали, Делчево. Това каза за Нова тв говорителят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

През последните три дни екип на телевизията влезе под прикритие в няколко нелегални ислямски пансиона в тези градове, които се намират в частни имоти. Там живеят малолетни и непълнолетни деца без родителите си и изучават Kорана. Според разследване на Нова тв преподавателите са действащи имами и ходжи, а условията във всички пансиони са идентични – децата могат да спят, да се хранят и да учат, без да е необходимо да плащат такси. Впоследствие учениците могат да продължат да се учат в Турция.

Говорителят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов потвърди, че нямат информация за тези нелегални пансиони и за тяхната дейност. За пансиона в Айтос той заяви, че нито те, нито местните им подразделения са информирани за този имот.

"Нямаме правомощия да проведем проверка, тъй като имотът е частен. Работа на органите е да проверят какво се случва там, ние нямаме право да правим проверки в частни домове”, заяви Ахмедов.

По думите му "Мюсюлманско изповедание” е разпоредило проверка на ходжи и имами, за да се установи каква е ролята им и дали това, което правят, е в противовес с принципите на мюсюлманско изповедание.
 
„Когато приключи проверката, можем да кажем какво ще се случи с тях. Може да бъдат и уволнени”, заяви Ахмедов.
 
По закон религиозното образование и обучение се провежда единствено със знанието на Главното мюфтийство, уточни той. Той призна, че до момента мюфтийството не разполага с факти, за да предприеме действия и да се произнася по въпроса.
 
Що се отнася до Исперих, за там също не е ясно чия собственост е къщата, която е превърната в пансион, призна Ахмедов.  
 
„Главният мюфтия е разпоредил местен одит, който да обхване Исперих, Разград и околностите, за да се разбере какво се случва там. По регистрите на Главно мюфтийство там няма религиозен пансион”, заяви говорителят.
 
Мюфийството няма и амбиция да открива такова заведение там. Ахмедов обясни, че Главното мюфтийство се е самосезирало за проблема и ще започне масирани проверки по регионите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 9 години

В Столипиново също често се засичат мъже със бради на камикадзета в бели дълги роби,търсещи малки ***,има някакви незаконни джамии със високо говорители мучащи денонощно.Имат вече последователи в гетото.ДАНС да отговорят:Столипиново отделна държава ли е?Какво прави държавата за да предотврати евентуални атентати в Пловдив.

31

До 43

преди 9 години

По тези въпроси се пише доста, народът знае за тях и онези, които вършат подобни безобразия, нито са уважавани, нито някой им симпатизира.Статията засяга съвсем друг въпрос.Някой дава религиозно образование на мюсюлманчета, но без контрола на Главното мюфтийство.Ами ако е секта или пък някое крайно, фундаменталистко течение, което няма традиции по нашите земи? Някой просто се възползва от това, че днес в България има много бедни, но те дали имат представа какво точно се преподава на децата им?

30

Анонимен

преди 9 години

Децата трябва да получават поне основното си образование в общообразователни светски училища, в противен случай ще бъдат ощетени по отношение на развитието си.

fallback