Архив: Булфото
fallback

Няма природни бедствия, има човешка немарливост, каза днес във Варна директорът на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ при БАН доц. Георги Корчев.

Според него обилни валежи в страната ни е имало и пак ще има, като в условията на променящия се климат честотата и интензитетът им ще се увеличават. За да не се стига до катастрофи, е необходимо да се вземат превантивни мерки, да се почистват деретата и да се обърне сериозно внимание на състоянието на коритата на реките и на язовирите, посочи Корчев, цитиран от БТА.

Той уточни, че страната ни разполага със системи за ранно предупреждение за опасни явления, най-вече за трансграничните реки. По думите му в момента приключва подобен проект за река Арда, който е на стойност около 700 хиляди евро, осигурени от Брюксел.

Oще по темата
За съжаление, все още не могат да се правят точни прогнози за количествата дъжд, които се очакват, допълни чл. кор. Николай Милошев, зам.-председател на БАН. Той уточни, че учените работят активно в тази посока, но междувременно администрацията трябва да вземе серия мерки, за да не се допускат човешки и материални загуби.

Учените от БАН участват в международна конференция край Варна. Форумът, на който присъстват близо 160 учени от над 20 държави, е посветен на хармонизацията на дисперсионните модели, които позволяват да се прогнозира качеството на въздуха в различни точки.

От 28 държави в ЕС, 20, включително и България, са в нарушение на изискванията за количеството на фините прахови частици във въздуха, каза инж. Ваня Григорова, директор на Изпълнителна агенция по околна среда.

По думите й тази година заради дъждовното лято у нас не са регистрирани сериозни превишения на нормите. Тя посочи, че в България има 5-6 града, където въздухът е много замърсен. Според нея големите промишлени предприятия в страната са взели мерки и вече не са опасни.

Григорова уточни, че мерки за намаляване на замърсяването на въздуха трябва да вземат общините. По думите й основните проблеми са употребата на твърдо гориво за отопление, лошото състояние на пътищата, липсата на контрол върху строителните обекти, които масово не спазват правилата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Marianna

преди 9 години

Не само коритата на реките трябва да се чистят !ЯЗОВИРИТЕ , трябва да намалят количеството вода !Кой ще контролира тези които използват язовирите за РИБА? Язовир Огоста е предназначен да напоява цяла Мизия , но е спряно строителството на големия канал , след " демократизирането ".Този капацитет вода е толкова опасен , независимо дали вали или не ! А когато вали 4 дни прелива Интересува ли го някой че стената може да се скъса и да завлече всичко по Огоста в Дунава. Язовирите НЕ са за РИБА

44

Анонимен

преди 9 години

Брей детохте се

43

Анонимен

преди 9 години

N 33, a na kogo pensijata e mizerna? Ako e taka dosega pone njakoj shteshe da protestira. NE, vsichki mulchat, znachi sa dovolni, dori njakoi ti se karat, ako izpusnesh rjazka duma za tehnite ljubimtsi ot vlastta. Njakoi dori zaplashvat sas staroto vreme, kogato sme se kachvali v tramvaja "navedeni, bez zub da obelim" E, tova sa onezi, koito ni "pazeha" i zatova sega poluchavat po 900 lv. pensijka. A hich ne sa malko - pone njakolko stotin hiljadi. S zjenite - oshte tolkoz, zatova e tihichko.

fallback