Йордан Бакалов. Снимка: БТА, архив

Служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов смята, че трябва да има санкции за общините, които не са почистили деретата и речните корита и заради това се стига да наводнения с големи щети.

Още по темата
„Преди повече от седмица изпратих писма до общините с цял поименен списък какво трябва да направят за предотвратяване на наводненията - да почистят дерета,  реки, но аз не мога да им заповядам. Има общини, които са си свършили работата и водата от улиците се поема от шахтите, и има и други, които не са, и както се казва, в коритата на реките вода няма,  а по улиците - до колена“, коментира той по БНТ. 

Служебният министър обаче призна, че няма как да наложи санкции, но според него трябва да има законодателни промени и една от тях да е именно в тази посока.

„Не може да продължаваме да бягаме след събитията. Не можем да се борим пряко с природата, но можем да вземем превантивни мерки, които да предотвратят тези щети. Държавата няма такива възможности да ги възстановява“, мотивира се Бакалов.

Той добави, че е поискал справка колко пари са похарчени в последните 5-10 години за отстраняване на нанесени щети от бедствия и е сигурен, че сумата ще е над милиард лева.

„Има разрушения, паднали мостове, пътища и за това са харчени тези пари, след дъжд качулка, както се казва, а според мен е по-добре да се инвестира в превантивни мерки“, заяви служебният министър. 

Според него големият проблем е започнал, когато беше отменен Законът за бедствия, аварии и катастрофи, когато се създаде Министерството на извънредните ситуации по времето на тройната коалиция.

„Самият аз като депутат съм прогнозирал от парламентарната трибуна, че това ще се случи и не може при една лоша прогноза вътрешният министър да гледа небето дали ще вали, или няма да вали. Най-важно е да се изгради цялата система за предотвратяване на тези бедствия, ние не можем да продължаваме по този начин, не може да се харчат пари, които така или иначе отиват в коритата на реките или някъде в морето, въпросът е, че те не са ефективни“ категоричен беше Йордан Бакалов.

След последните наводнения той призова и хората да си
„направят сметка какви ръководители избират на общините“, защото той още чака разчетите от Мизия, която потъна под вода в началото на август.

„Не е представен проектът, на базата на който да се  предоставят фургоните, в които да се настанят хората, нямам разходната част, а отпуснахме 1 милион лева авансово за щетите, тези пари още не са осчетоводени и не са предадени в комисията за възстановяване на щетите“, посочи като пример Бакалов.

Служебният вътрешен министър съобщи, че вече има сигнали за купуване на гласове от цялата страна.

Той отрече обвиненията, че служебният кабинет подготвя почвата за следващото правителство, което пък ще е на ГЕРБ.

„Кой знае кой ще е следващият, като не знаем кой е как ще готвим почвата“, риторично попита Бакалов.

Той отново призна, че дупката в бюджета на МВР е
97 милиона лева, но финансовият министър е обещал да ги осигури.

От думите му стана ясно, че за него като министър е важно да няма пиар и шумни акции, а събрани 75 процента доказателства преди ареста.

„Ако някой се опита да има 25 процента доказателства и после да ги събира другите - да забрави. Важното е да има доказателства и да се стигне до присъди“, заключи той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase