Снимка: БТА
fallback

Положението в Бургаско се нормализира, след като през нощта не валя, предаде Нова телевизия.

В понеделник е обявен ден на траур в Бургас в памет на трите жертви на водната стихия. Всички спортни мероприятия вчера и днес започват с минута мълчания в памет на двете жени и 27-годишния мъж, пометени от потопа.

Реките в региона вече са се отдръпнали, всички пътища са проходими и Бургас бавно се възстановява.

Oще по темата

Според властите причините за наводненията са падналите 176 литра дъжд на квадратен метър. Местните хора обаче се съмняват, че става въпрос за скъсани и прелели язовири.

След поройните дъждове, които засегнаха сериозно димитровградското село Странско, и в този регион ситуацията започва да се нормализира. Вчера водата заля над 30 къщи в селото.

Разрушенията от водната стихия са видими навсякъде. Никъде обаче няма хора в опасност. Дъждът спря вчера и тази нощ не е имало обилни валежи.

Четири язовира бяха в критично положение вчера и нивото им бе следено цяла нощ. Имаше опасност отново да се скъсат язовирни стени. Сега обаче водата прелива вече само през преливниците. Въпреки това постовете остават при водните съоръжения.

Над 1 000 души бяха евакуирани в Хасковска област вчера. Река Бисерска вече е спаднала с три метра. Има няколко все още затворени пътни отсечки в региона като стария път между Любимец и Свиленград. 

Нивото на река Марица започна да се покачва. Тази нощ се е повишило с 50 см, но остават 1,7 м до критичния му максимум.

Ситуацията в област Стара Загора след проливните дъждове постепенно се нормализира, стана ясно от проведеното тази сутрин заседание на Кризисния щаб към областния управител, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Стара Загора.

Няма пострадали и бедстващи хора. Всички пътища на територията на областта са отворени и проходими.

Без вода са селата Михайлово, Борово, Самуилово, Воденичарово, Ловец, Калояновец, Загоре, Коларово, Маджерито, Боздуганово. Екипи на ВиК работят по отстраняване на авариите, промивки и дезинфекция на мрежата. От РЗИ посочиха, че след възстановяване на водоподаването водата не трябва да се използва за питейни нужди до излизане на резултатите от микробиологичните анализи, които ще бъдат извършени от инспекцията. В горепосочените населени места ще бъде осигурена питейна вода от водоноски на Втора Тунджанска механизирана бригада.

Ток все още няма в село Априлово. Повредени са 2 трафопоста в Гълъбово и още 3 около града. Остава обявеното бедствено положение в община Гълъбово, община Опан и в 5 села в община Раднево - Свободен, Трънково, Любеново, Землен и Константиновец.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

херкулес

преди 9 години

Осъзнайте се Това е трета световна война КЛИМАТИЧНА Казва се ХАРП И ХЕМИ ТРЕЙД Изливат вода където има реки и язовири Понеже нащте язовири са без стопани се късат и заливат хората По времето на социализма не се е скъсал нито един Но Тодор Живков щеше да скъса главата на собственика Не стават бедствия от дъжд а от скъсани ЯЗОВИРИ Мизия се оправя Само дето стоя един месец ПЕТ МЕТРА под вода и сега 400 къщи ще се събарят

16

Нострадамус

преди 9 години

В лето 2015 там кадето живяха бугарите ада слезе И водата се усили твърде много на земята, тъй че се покриха всички високи планини, каквито има под цялото небе. Водата възлезе петнайсет лакти над тях, и (всички високи) планини се покриха. И се лиши от живот всяка плът, която се движи по земята: и птици, и ***, и зверове, и всички гадове, които пълзят по земята, и всички човеци. Всичко на сушата, що имаше дихание за живот в ноздрите си, умря. А водата се издигаше над земята сто и петдесе

15

stoqnov

преди 9 години

Ei shmatki.. stiga tyrsihte vinovni za potopa... predi 3 meseca kato bqx v koln (germania)za 2 chasa se isipaha ne 175l.k/m a 70.. i posledstviqta bqha daje po serozni.. imashe i 6 zaginali magistralite bqha blokirani za 30chasa .... a govorim za bogata strana sys soliden finansov resurs i dobra infrastruktura.... vodata izlqla se nad obshtinata e s kolichestvoto na qzovir kamchiq... kade..? umni glavi da otide cqlata tazi voda...

fallback