Снимка: БТА
fallback

Общ преглед

Една къща е полуразрушена от придошлата река Берковска, а над 70 са наводнени от поройния дъжд, паднал над Берковица, съобщи кметът на общината Димитранка Каменова.

Oще по темата
Обявено бедствено положение, а насрочените за следващите четири дни празници на общината са отменени.
При пороя, при който за 30 минути са паднали 60 литра на квадратен метър дъжд, няма пострадали хора, а 15 души са били евакуирани.

Стихията е удавила домашни животни, разрушила е много стопански постройки и складове с дърва в дворове около река Берковска, отнесла е един от трите моста над реката.

В квартал "Заряница" има наводнени магазини и къщи, тъй като реката е потекла по улиците.

Кметът на Берковица съобщи, че в Стара планина над града са паднали около 160 литра на квадратен метър дъжд и голяма част от валежите са влезли в река Берковска.

Каменова припомни, че през последните три години общината е кандидатствала по всички възможни програми за почистване на речните корита и изграждане на подпорни стени на реките Берковска и Раковица, които протичат през Берковица.

С привлечените средства коритата са били почистени идеално, като последното им почистване е било преди няколко дни в края на месец август. Подпорните стени също са издържали напора на водата, но тъй като валежът е бил невероятно голям, то реката е прехвърлила загражденията и е излязла от коритото си.

В разрушената от водата къща са живеели четири семейства. В момента те са настанени при роднини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 9 години

Важното е, че кметицата на Берковица оползотворява общинския бюджет ходейки редовно на почивчици и екзотични екскурзии и никой не може да и види очите. А днес в репортажа по телевизията се тръшкаха, че не могат да я намерят по телефона...че тя дойде ли си от Бали? Много и е през оная работа за това, че из града текат реки и положението като цяло е толкова зле, че няма кой да те напсува по улицата - всички избягаха...

14

аааа

преди 9 години

Поголовна сеч , далавери и кражби из Бг. .... КОЙ изнася хиляди тира на ден дърва ....

13

Tina

преди 9 години

Хората от Добрич и Мизия от кога чакат за помощ...Сега и хората в Берковица. Въобще хиляди хора се нуждаят поне от осигуряване на временно жилище за зимата плюс финансова подкрепа.А наш' *** ще осигурява 500 000 000 лева да лекува УКРАИНСКИТЕ ДЕТЕУБИЙЦИ!!!...

fallback