Снимка: архив Булфото
fallback

Силните дъждове в последните часове отново предизвикаха наводнения в редица части на страната. Има прелели реки, наводнени дворове, мазета и къщи. Екипи на пожарната са се отзовали на над 80 сигнала.

Река Тополница е преляла снощи в района на панагюрското село Поибрене. Водата е заляла дворове на къщи и много земеделска земя, съобщи пред „Фокус“ Стоянка Маринова от кметството. Наводнена е и една къща, но тя е необитаема. Прелялата река вече се прибира в коритото си и няма опасност за останалите къщи в селото, успокоиха от кметството.

Oще по темата
Нивото на река Луда Яна също се е покачило снощи, но вече е спаднало, съобщи и комисар Иван Панайотов от областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Проливни дъждове паднаха и в Сливенско. От ОД на МВР съобщиха, че има наводнени приземни етажи и мазета. Оказана е помощ на шофьор, закъсал с колата си в събрала се над метър вода в района на жп гара. Наводнени са и къщи и мазета в село Тополчане.

Много дъжд падна и в Русе. Директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров обясни, че няма наводнени участъци в града, но заради силния вятър снощи служители са отстранявали паднало дърво на централната улица "Борисова".

В друг район на града е бил отстранен опасно надвиснал над барака голям клон.

По прогноза на НИМХ и валежите ще продължат и това денонощие. В Северозападна България, Предбалкана, в Тракия и Родопската област се очакват по-значителни валежи, като на места количествата за денонощието ще достигнат 20-30 л/кв.м., съобщават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Оттам предупреждават, че са възможни внезапни наводнения в района на реките Тополовец, Войнишка, Видбул, Арчар, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Вит и Осъм в долното течение, басейна на р. Янтра в горното течение, р. Русокастренска, р. Средецка, в поречията Тунджа, Марица в горното и средното й течение, Арда в горното й течение, Върбица и Места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

пфуу

преди 9 години

,,,ама и тия поройни дъждове да се стегнат вече и да престанат да се изсипват,,,Все хората били виновни,държавата,,,,нещо да кажете за промяната на климата???

9

Анонимен

преди 9 години

до 8"... за наводненията са си виновни хората в регионите в които живеят,защото запушват отводнителните канали..."Знаеш ли колко служби и службички храним за да контролират отводнителните канали?Тези служби и службички имат премиални, имат си и почивни станции, повишаване на квалификации и т.д. Първо тях да изчистим, после каналите ще се оправят.

8

Анонимен

преди 9 години

Дали е имало такива наводнения преди да станем "България е винаги била в Европа" ?

fallback