Снимка: архив Булфото
fallback

Във все повече области в страната се съобщава за наличие на болни от „син език” животни, расте и броят на смъртните случаи. До момента огнищата на болестта “син език” в страната са 230, а близо 2000 овце вече са измрели, съобщи БНР.

Три населени места в област Благоевград са доказани като огнища, още 30 селища чакат резултати от изпратените проби. Пробите на 81 броя овце в Сатовча, Катунци и Симитли са положителни. Забранява се движението на животни в цялата област. Това каза доктор Атанас Григоров от областната агенция по безопасност на храните.

Oще по темата
В района въвеждат спешни мерки за ограничаване и разпространение на болестта. След тях са забрана на пазарите за преживни животни, указания към кметовете как да погребват умрелите животни и дезинфекция на всички потенциално заразени помещения.

Заразата в Ловешка област е обхванала 30 стада в 15 населени места в шест от осемте общини, съобщи директорът на Областната служба по безопасност на храните в Ловеч д-р Ивайло Йотов. Той обясни, че ще се търси съдействие от Епизоотичната комисия, която ще заседава днес.

Четиринайсет овце са умрели от болестта "син език" в Разградска област през последните няколко дни. Трите потвърдени огнища са във ферми в кубратските села Медовене, Задруга и Беловец, където се отглеждат близо 700 животни.

Изпратени са проби за изследване от още 8 населени места от общините Самуил и Цар Калоян. Извършва се дезинфекция в огнищата, в които има умрели овце. Направена е и заявка за доставка на допълнителни количества препарати, с които да се обработват поразените от "син език" ферми.

В Смолянска област има 15 регистрирани огнища на болестта "син език" в общините Баните, Смолян, Златоград и Доспат. Над 300 животни са умрели от заразата в Бургаска област. В 6 общини са открити 19 огнища на болестта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 9 години

сигурно за това мръвките и колбасите поевтиняха в последно време

2

detelina

преди 9 години

ХА, НА БАС, ЧЕ ТОВА Е ЗАРАЗА!! ТАЗИ БОЛЕСТ Я ИМА САМО В АФРИКА.НЯКОЙ, ГО ПРАВИ С ЦЕЛ, НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО НА ТОЗИ СВАТ!КАКТО НЕ СА СЛУЧАЙНИ НАВОДНЕНИЯТА, ТАКА НЕ СА СЛУЧАЙНИ И ГРИПА И НАСТИНКИТЕ!ОТ КЪДЕ СЕ ЗНАЕ ,КОГА ЩЕ ИМА ГРИП!?ВСИЧКО НА ТОЗИ СВЯТ СИ ИМА ЛОГИЧНО ОБЯСНЕНИЕ!ЩО НЕ ЗАВАЛИ ДЪЖД ОТ ПАРИ ИЛИ ЗЛАТО!?

1

бай Петко

преди 9 години

ДС се грижеше основно за сигурността на държавата, на ви сега "демокрация" Една подредена държава преди 1989г. сега е ***...

fallback