Снимка: архив Булфото

Около 680 животни в страната са умрели в следствие на болестта "син език" до момента. Това обяви зам.-министърът на земеделието Георги Костов в троянското село Орешак, цитиран от БТА. Министерството му е осигурило 450 000 лева за обезщетения за собствениците. При необходимост ще се търсят още пари.

Още по темата
Костов увери, че са взети всички мерки, които позволява българското и европейско законодателство. Овладяването на болестта в момента е трудно, защото се предава чрез комарите, а заради влагата сега те са най-активни. Затова по думите на Костов министерството и Българската агенция по безопасност на храните са направили първите стъпки пред Брюксел да се разреши ваксинацията на животните.

В момента тя е забранена и става с разрешения. Зам.-министърът е убеден, тя ще даде ефект за следващата година. Цената й ще е около 7,5 милиона лева. "Парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет, но вероятно ще има компенсационен фонд, който ще дойде по линия на Европейската комисия",обясни Костов.

Той каза още, че в момента проблемът, който може да възникне, е свързан с ограничението за транспортиране на животни в районите, където е открито заболяването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase