Снимка: архив Булфото

Природозащитници организираха протест с настояването плаж „Корал“ в община Царево да бъде обявен за защитена територия. Те настояват ДНСК и Районната прокуратура в Бургас да отменят 12 строителни разрешения за зоната зад плажа, каза пред Investor.bg  Мирослава Петрова от Сдружение „ Да Запазим Корал“ .

Тя обясни, че разрешенията, издадени на инвеститора „Ибердрола инмобилиария риъл естейт инвестмънтс” са били 15, но три от тях са отменени.

Още по темата
От сдружението настояват за санкции за община Царево заради издаването на  разрешения за строеж, които противоречат на Закона за Черноморското крайбрежие. Еколозите искат и около “Корал” и морските плажове в общината да се изградят пътища, канализация, електрозахранване и водопроводи.

Природозащитниците твърдят, че държавата от години мълчи и не прави нищо, за да обяви защитената зона „Блатно кокиче“, а съществуването на  този уникален растителен вид е доказано от учените.

Припомняме, че все още не е решен друг казус – с общия устройствен план (ОУП) на Царево, от който пряко зависи строителството в общината.

През януари Върховният административен съд окончателно утвърди ОУП на общината, но започнаха протести на екорганизации, според които липсата на екооценка отваря възможност за строителство по плажовете в Царево и в парк „Странджа“. Влезлият в сила план беше „замразен“ в резултат на общественото недоволство.

Тогава трима министри от кабинета "Орешарски" обещаваха, че ще направят всичко възможно да спрат строителството в парк „Странджа“ като се спре одобреният план и се поиска изменението му.

Още по темата четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase