Министър Мирослав Ненков посети Мизия. Снимка: БТА

На този етап няма сериозен здравен риск в Мизия, категоричен бе служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков, който посети днес наводнения град.

По думите му най-важното е хората да спазват предписанията на санитарните инспектори, които
работят на място.

Пред журналисти здравният министър посочи, че здравните власти са се справили добре в първите дни на бедствието и няма допуснати сериозни проблеми от това естество. Вече медицинското обслужване в Мизия е възстановено - работят аптеките и общопрактикуващите лекари, непрекъснато дежурят линейки на спешната медицинска помощ, посочи здравният министър.

Още по темата
Според него хората от Мизия все още имат нужда от психологическа подкрепа, за да преживеят стреса, без да вземат лекарства. Той допълни, че медицинските екипи ще бъдат допълнени с психолози, които са обучени за работа в подобни условия.

Като лекар анестезиолог министър Ненков определи здравния статус на бедстващия град като
на пациент, за който е преминала непосредствената опасност за живота и е готов да излезе от реанимация.

Потенциален риск от епидемии в града съществува след наводнението, но при добро почистване и дезинфекция този риск може да бъде сведен до минимум, каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев и допълни, че тази година страната е преживявала вече няколко пъти подобни бедствени ситуации.

Според него първото условие е да се използва само бутилирана вода, а тази от водоснабдителната система да служи само за измиване на улиците и къщите, докато не бъде дадено разрешение от местните санитарни власти, които контролират непрекъснато качеството на водата.

След отводняване на улиците, дворовете и къщите, утайките трябва да се почистят бързо и едва след това да се пристъпи към дезинфекция.

В Мизия вече са доставени повече от 4,5 тона дезинфектанти, включително от дарения, посочиха от Регионалната здравна инспекция.

Първата обработка на отводнени дворове и къщи вероятно ще бъде извършена в неделя, като тези дейности също ще бъдат направени безплатно от врачанска специализирана фирма

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase