Снимка: Reuters

Застреляният ягуар Алонсо от Ловешкия зоопарк ще бъде транспортиран утре в Природонаучния музей в село Черни Осъм, съобщи заместник-кметът на община Троян Кольо Кацаров пред БТА.

По думите му музеят е закупил хладилна камера, където ще бъде съхранявано тялото на животното при температура до минус 40 градуса, докато започне неговата препарация в следващите месеци. След това ягуарът ще бъде изложен като експонат в музея.

Още по темата
Както Dnes.bg съобщи, ягуарът избяга от клетката си в зоологическата градина в Ловеч на 3 август, а малко по-късно бе застрелян от ловци при акцията за залавянето му. Фаталният край на Алонсо предизвика много дискусии дали е можело животното да бъде упоено, без да се стига до крайната мярка.

По всяка вероятност препарацията на ягуара ще се извърши от уредника на музея Христо Илиев.

Самият той посочи, че в природонаучният музей в село Черни Осъм има експозиция от над 4 000 препарирани животни. В музея има представители на живеещите в района насекоми, влечуги, земноводни, риби и птици, посочи Илиев.

В музея може да се види също най-голямата отстреляна в България кафява мечка, тежала 460 кг, както и последната отглеждана бяла мечка, дошла отново от Ловешкия зоопарк.

"В експозицията има четири хиляди експоната, 120 вида птици, бозайници - 700, насекоми - над 2000. Имаме и други много интересни животни, но няма къде да ги поставим", казва още уредникът.

Той посочи, че в определена стая в музея се извършва и препарацията на животните. На година Илиев заедно с още един препаратор обработват по едно - две животни. Той е категоричен, че повечето от животните не са отстреляни, а починали от естествена смърт. Стреляно е само по по-големите - мечка-стръвница, елен, дива свиня.

Освен, че изисква майсторлък, препарирането се оказва и доста скъпо занимание. Препарацията например на кафявата мечка е струвала 6-7 хиляди лева, а на бялата - 10-15 хиляди лева.

Миналата година музеят е бил посетен от над 36 000 туристи. Част от тях стоят с часове пред животните, особено чужденците, завършва разказа си Христо Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase