Снимка: Reuters

Няма бърза упойка, която за 1- 2 минути да упои такова животно като ягуар, заяви директорът на столичния зоопарк Иван Иванов пред "Фокус" в коментар за инцидента в Ловеч, при който в крайна сметка ловци застреляха ягуара Алонсо. Животното избяга от зоопарка в неделя сутрин, след като работник е оставил вратата на клетката му отворена, докато я е почиствал.

По думите на Иванов залавянето на такъв едър хищник не е лесно и зивиси от много неща като например точната стрелба и добра упойка, която да се приложи.

Още по темата
“Да не забравяме, че животното се е подложило на натоварване, адреналинът му е се е покачил, понеже се намира в друга обстановка, а не в клетка. То е било на открито – на свобода”, посочи Иванов.

Той бе категоричен, че е необходимо време в порядъка на 5 -10 минути, понякога и до 15 -20 минути, за да може такова животно да бъде упоено. “През това време животното може да избяга и да се скрие”, отчете директорът на столичния зоопарк.
 
Иванов посочи, че преди време в столичния зоопарк е бил изтърван от клетката чакал, но толкова сериозен случай както в Ловеч не е имало. "Ягуарите са жестоки животни, казват им "тихите нощни убийци", отбеляза Иван Иванов.

Както Dnes.bg съобщи, кметът на Ловеч Минчо Казанджиев разпореди цялостна проверка на организацията на работа в зоопарка в Ловеч във връзка с инцидента с ягуара Алонсо.

"Разпоредил съм цялостна проверка, защото за мен е недопустимо, особена когато става въпрос за опасни зверове, да се допускат такива грешки. Самият служител е можело да пострада", заяви Казанджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase