Плажът във Варна през вчерашния ден. Снимка: архив Булфото

Морската вода във Варна не е заразна. Това каза пред БНТ д-р Светла Станева – и.д. директор на Регионалната здравна инспекция в града. Тя обясни, че здравните власти  провеждат засилен мониторинг извън планираните проверки заради интензивните валежи.

Нямаме основание да ограничаваме ползването на морските води за къпане, защото всички изследвания показват стандартни резултати, добави тя.

Още по темата
Във връзка със забраната за къпане, наложена в началото на юни в морето около Офицерския плаж, експертът обясни, че ограничението е било в много ограничена зона. В момента експертите изследват откъде е дошло замърсяването, уточни тя.

Тогава в изследваните проби се установиха завишени стойности на ешерихия коли и чревни ентерококи.

До момента в РЗИ-Варна има регистрирани и по-малко чревни инфекции в сравнение с другите години по това време, допълни още тя. За да се избегнат рисковете от заболяване, хората да купуват храна от безопасни места и да предпочитат бутилирана вода, препоръча д-р Станева.

Във връзка с информацията за завишен брой на болестите, предавани по полов път при ползване на басейн, експертът обясни, че няма пряка връзка между по-големия брой регистрирани болни от полови инфекции и ползването на басейните.

„Както контролираме морската вода, контролираме и всички басейни, които се ползват от почиващите. Имаме единични отклонения, веднага предприемаме необходимите мерки“, каза още д-р Станева.

 

Коментари Напиши коментар

17

1

преди 8 години

Е пък за бурсенският плаж да не говорим :пясък - като бетон с въглища и същите фашкии вътре !!? Биби им замаза пътищата и те се мислят за град

16

Харалампито

преди 8 години

Повече от 10 години не ходя на градските плажове. Водата винаги има един мътен и мазен отенък и ме е гнус да влизам в морето. За другите не знам. Съвсем различно е положението по плажовете далеч от населените места.

15

Ачо

преди 8 години

Поздрави от Халкидики