Снимка: БТА
fallback

Жандармеристи и роми влязоха в сблъсъци в Стара Загора тази сутрин, когато започна акция по разрушаването на незаконни къщи в ромската махала в града. Това показа репортаж на „Нова телевизия“. При ескалация на напрежението жена беше бутната на земята.

Oще по темата
Жива верига от роми посрещна униформените, които трябваше да проправят път на багерите. Жителите на махалата бяха направили и импровизирана барикада. Жандармеристите ги разпръснаха с помощта на щитовете си. За старта на акцията по събарянето дойде и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Ромите масово отказваха да напуснат къщите си и хвърляха керемиди и тухли по багериста, който разрушаваше домовете им. Твърди предмети летяха и към представители на общинската администрация. "Те бяха усмирявани с белезници от полицаите", предаде БТА.

Хората обясниха пред медиите, че не са ромско гето, че плащат тока си и че имат адресна регистрация. „Нямаме документи, защото кметът ни обеща, че ще ни узакони“, каза една от жителките на квартала.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обясни, че къщите са построени в стара борова гора, която представлява парк, в който нищо не може да се строи. „Законът трябва да се спазва“, каза той и напомни, че с едни от последните законодателни изменения се е дало право и на общините да премахват незаконни постройки.

„Няма кмет на света, който да узакони тези постройки“, беше категоричен Тодоров. Той обясни, че общината не може да допусне да се запали и паркът Аязмото, който е в близост. „Всяка година ромите секат гората и палят дървета. И този проблем пада върху кмета“, каза Тодорв.

Обитателите на незаконните постройки опонираха, че на бежанците се дават сгради, а на българския народ не се дават. Хората се възмутиха, че ги гонят като престъпници. „Изнасилвали ли сме, крали ли сме, наркотик ли сме продавали“, попита през плач една от ромките.

Кордон от полицаи раздели кмета и представителите на общината от ромите, за да избегне по-сериозни сблъсъци.

Събарянето трябва да продължи до 16.00 ч. днес и утре отново да бъде подновено. Издадените заповеди за разрушаване са 55, а незаконните постройки са повече от 350.

По данни на Община Стара Загора сред обитателите на незаконните жилища има и "новодомци" от Ямбол, които са се заселили в лесопарка "Аязмото" през последните години. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

162

Анонимен

преди 9 години

"Писмото на ВълкаВъзразявам все да съм злодей,да съдират кожата ми сива!Плачеш ли? О, моля те, недей!Свикнал съм до смърт да ме пребиват.Свикнал съм да бъда все беглец -нямам даже сламена постеляи ме гони не един ловец,в лошото сърце да ме застреля.Но не съм жесток и подивял,не убивам с кървава захапка.Вярваш ли ми, че не съм изялнякакво дете с червена шапка?Аз съм само вълчият Гаврош,дето в пущинаците се свива.Просто някой трябва да е лош.Просто някой трябва да убива...И не искам пак да бъда крив -нека съм поне веднъж добрия!Приказка, в която съм щастлив.

161

Stoian

преди 9 години

Така е редно, браво на този кмет.

160

Анонимен

преди 9 години

Ако българин си позволи да построи нещо незаконно и да го върже към енергото и ВИК също незаконно,ще му се стоварят глоби с хиляди левове.Това обаче не важи за ромите,защо ли?А сега си представете населено място в което живеят само роми.Има ли такова?Не разбира се?!Нали някой трябва да плаща доживотно издръжката им от всякакво естество.Половината българки не вземат детски надбавки ,защото дохода им бил голям.Ромите взимащи детски са 100%.Те са платени от онези българи с високите доходи.

fallback