Снимка: БТА

Група роми, жители на квартал "Максуда" във Варна викали "българите на сапун" по адрес на зам-кмета на район "Младост" в града Цончо Ганев и негови колеги.

Още по темата
За това разказа Ганев пред БТА. Той обяви и че сезира прокуратурата за расистки скандирания и заплахи.

Скандалните реплики прозвучали по време на днешното събаряне на незаконни къщи в ромския квартал „Максуда“ в морския град. Както Dnes.bg  вече писа, ромите се вдигнаха на бунт и опитаха да спрат багерите, които започнаха разрушаването. 

Ганев призова правоохранителната и правораздавателната система да реагират. "Тези скандирания, както и заплахите за саморазправа, включително за убийство, отправени към кмета на район „Младост“ Христо Христов, към мен и другите служители на администрацията, станаха пред десетки свидетели, сред които и полицаи", разказа Ганев.

Той обясни, че се надява за случилото се да се самосезират и различните правозащитни неправителствени организации, включително Българският хелзинкски комитет. „Редно е да бъдат предприети стъпки срещу подобно агресивно поведение и фашистки скандирания“, убеден е Ганев.

Според него не бива за най-малкото българите да бъдат обвинявани в расизъм и ксенофобия, а когато са подложени на тормоз, да няма реакция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase